Swipe to the left

Cum sa conduci in siguranta intreg sezonul rece

Autor: 13 noiembrie 2017 5415 Vizualizari Niciun comentariu

Sezonul rece poate fi daunator pentru masini, de aceea este important pentru tine ca sofer sa fii pregatit din timp pentru cele mai grele conditii de drum. Temperatura in scadere este primul semn ca trebuie sa incepi sa iti pregatesti masina pentru iarna, iar sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie sunt momentele propice sa faci demersuri in acest sens printr-o inspectie amanuntita la un service auto si nu numai.

Alege anvelopele potrivite

Cu anvelopele de iarna potrivite, orice calatorie va fi sigura si confortabila atat pentru tine, cat si pentru ceilalti pasageri. Acesta este si primul pas in pregatirea vehiculului tau pentru sezonul rece. Atunci cand temperatura scade sub 7 grade, anvelopele de iarna devin obligatorii si necesare pentru ca profilul cauciucului este proiectat in asa fel incat sa asigure o aderenta cat mai buna, o distanta mica de franare si o manevrabilitate sporita chiar daca carosabilul este acoperit sau nu cu zapada sau gheata. Practic, temperatura joaca rolul definitoriu in alegerea momentului in care trebuie sa-ti echipezi masina cu anvelope de iarna si nu trebuie sa astepti pana cand va ninge prima oara.

Verifica presiunea cauciucurilor

In sezonul rece presiunea cauciucurilor scade considerabil si constant pe masura ce aerul devine si mai rece, lucru care scade performanta masinii. De aceea, iti recomandam sa verifici presiunea rotilor cel putin o data pe luna, mai ales in plina iarna. La acest aspect contribuie si calitatea anvelopelor de iarna pe care le alegi. Alege un set de anvelope de iarna construite pentru a asigura o tractiune performanta atat pe carosabil uscat, cat si pe carosabil acoperit cu gheata sau zapada.

Testeaza bateria masinii

Capacitatea bateriei scade semnificativ pe vreme rece, de aceea este foarte important sa apelezi la un service auto si implicit, la un mecanic, care sa o examineze si care sa te asigure ca ea ruleaza la capacitate maxima. Daca ai garaj, este indicat sa parchezi masina acolo de fiecare data cand nu o folosesti. Este un mod usor de a-ti proteja bateria de frig. De asemenea, este indicat sa ai mereu in portbagaj cabluri de reincarcare, fie ca vei avea tu nevoie sau iti va cere cineva ajutorul oricand pe drum.

Verifica parbrizul

Asigura-te ca parbrizul masinii tale nu are nici o crapatura, iar stergatoarele sunt la locul lor, fixate corect. Daca parbrizul are crapaturi, ele se vor mari considerabil atunci cand temperatura va scadea, de aceea este indicat sa fie reparate de un expert dintr-un service auto. De asemenea, asigura-te ca lichidul de parbriz pe care il folosesti este unul care nu ingheata pentru a avea o vizibilitate sporita in orice moment.

Aplica un strat nou de ceara masinii

Un strat nou de ceara este tot ce ai nevoie pentru a proteja masina de sarea si mizeria de pe carosabil. Desi sarea este uneori vitala in conditii de drum dificile, acoperite cu gheata si zapada, ea afecteaza masina pentru ca este coroziva.

Verifica farurile si stopurile

Farurile si stopurile trebuie sa fie perfect functionale cand avem de-a face cu ceata sau ninsoare. Asigura-te ca este totul in regula la acest nivel, apeland la un service auto, pentru a avea vizibilitate maxima in conditii de drum dificile, dar si pentru ca ceilalti soferi sa te poata vedea in trafic.

Adaugat in: Sfaturi auto