Alegerea Jantelor

Alegerea jantelor in functie de dispunerea prezoanelor

Fiecare tip de janta are o dispunere diferita a prezoanelor. Unele prezinta o dubla dispunere a prezoanelor pentru a se putea potrivi pe cat mai multe tipuri de masini.
Majoritatea jantelor sunt reprezentate printr-un indice de genul 4/100.
4 - reprezinta numarul de prezoane cu care se monteaza janta pe autovehicul.
100 - reprezinta diametrul cercului de amplasare a prezoanelor, masurat in mm.
Masurarea diametrului de dispunere a prezoanelor la jantele care au 4 sau 6 prezoane se face de la axa de simetrie a unui prezon pana la cea a prezonului diametral opus.
La jantele prevazute cu 5 prezoane, masurarea diametrului de dispunere este un pic mai dificila, necesitand anumite instrumente. Se poate face totusi o masurare aproximativa de la axa unui prezon pana la un punct aflat diametral opus pe un cerc imaginar creeat de cele 5 prezoane.

Alegerea jantelor in functie de anotimp

VARA
Vara este anotimpul jantelor de aliaj. In sezonul cald, intretinerea lor nu mai ridica probleme si raman doar avantajele: greutate scazuta, durabilitate ridicata si nu in ultimul rand aspect net superior jantelor de otel.
Vara poti sa optezi pentru o janta cu diametrul si latimea mai mare si sa montezi pe ea o anvelopa de sezon pentru a creste performantele masinii. Iti creste automat demarajul, eficienta franarii si stabilitatea masinii.

IARNA
In sezonul rece se recomanda de obicei folosirea jantelor de otel. Daca te hotarasti la acest tip, trebuie neaparat sa pastrezi diametrul dat de producatorul masinii si eventual sa ii micsorezi cu cativa mm latimea. Poti astfel sa iti montezi o anvelopa cu talonul mai mare si latime redusa, cu o aderenta buna in conditii de iarna.
Daca te hotorasti sa pastrezi pe masina jante de aliaj usor trebuie sa acorzi o atentie sporita ingrijirii lor.

De evitat
E bine sa nu montezi anvelopele de iarna pe aceleasi jante pe care ai anvelopele de vara. Avand in vedere schimbul acestora de doua ori pe an, se va ajunge la o uzura rapida nejustificata. Este recomandat sa ai doua seturi de roti, pe care sa le schimbi in functie de anotimp.