Alegerea Jantelor

Alegerea jantelor în funcție de dispunerea prezoanelor

Fiecare tip de jantă are o dispunere diferită a prezoanelor. Unele prezintă o dublă dispunere a prezoanelor pentru a se putea potrivi pe cât mai multe tipuri de mașini.

Majoritatea jantelor sunt reprezentate printr-un indice de genul 4/100.

4 - reprezintă numărul de prezoane cu care se montează janta pe autovehicul.

100 - reprezintă diametrul cercului de amplasare a prezoanelor, măsurat în mm.

Măsurarea diametrului de dispunere a prezoanelor la jantele care au 4 sau 6 prezoane se face de la axa de simetrie a unui prezon până la cea a prezonului diametral opus.

La jantele prevăzute cu 5 prezoane, măsurarea diametrului de dispunere este un pic mai dificilă, necesitând anumite instrumente. Se poate face totuși o măsurare aproximativă de la axa unui prezon până la un punct aflat diametral opus pe un cerc imaginar creat de cele 5 prezoane.

Alegerea jantelor în funcție de anotimp

VARA
Vara este anotimpul jantelor de aliaj. În sezonul cald, întreținerea lor nu mai ridică probleme și rămân doar avantajele: greutate scăzută, durabilitate ridicată și nu în ultimul rand aspect net superior jantelor de oțel.

Vara poți să optezi pentru o jantă cu diametrul și lățimea mai mari și să montezi pe ea o anvelopă de sezon pentru a crește performanțele mașinii. Îți crește automat demarajul, eficiența frânării și stabilitatea mașinii.

IARNA

În sezonul rece se recomandă de obicei folosirea jantelor de oțel. Dacă te hotărăști la acest tip, trebuie neapărat să păstrezi diametrul dat de producătorul mașinii și eventual să îi micșorezi cu câțiva mm lățimea. Poți astfel să îți montezi o anvelopă cu talonul mai mare și lățime redusă, cu o aderență bună în condiții de iarnă.

Dacă te hotărăști să păstrezi pe mașină jante de aliaj ușor trebuie să acorzi o atenție sporită îngrijirii lor.

De evitat

E bine să nu montezi anvelopele de iarnă pe aceleași jante pe care ai anvelopele de vară. Având în vedere schimbul acestora de două ori pe an, se va ajunge la o uzură rapidă nejustificată. Este recomandat să ai două seturi de roți, pe care să le schimbi în funcție de anotimp.