Swipe to the left

Blog

Servodirecția - Istoric, principii de funcționare și defecțiuni des întâlnite

Autor: AUTO SOFT 25 august 2021 627 Vizualizari Niciun comentariu

Necesitatea direcționării autovehiculelor într-un mod cât mai corect și mai ușor a fost, de la început, o preocupare a inginerilor și inventatorilor care au pus bazele industriei automobilistice. Un sistem secundar, care ușura manevrarea automobilelor, mai ales la viteze mici, a fost reprezentat de servodirecție. Acesta, prin diferite soluții tehnice, suplinea forța depusă de conducătorul auto la rotirea volanului, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a confortului.

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile despre ce este servodirecția, cum funcționează, care este rolul său și care sunt piesele componente. De asemenea, vei afla care sunt tipurile de servodirecție folosite de-a lungul timpului și ce defecțiuni pot exista la acest sistem.

Uleiul de motor: rolul pe care îl îndeplinește în funcționarea mașinii

Autor: AUTO SOFT 7 iunie 2021 523 Vizualizari Niciun comentariu

Mentenanța mașinii îți asigură nivelul maxim de confort și de siguranță de care trebuie să beneficiezi atunci când conduci. De asemenea, orice autovehicul este echipat cu tot felul de elemente menite să facă experiența condusului una cât mai ușoară. Însă, oricât de importante ar fi acestea, focusul oricărui șofer trebuie să fie mereu pe componentele de bază ale autovehicului.

Dintre toate elementele care ajută la funcționarea mașinii, uleiul de motor are nevoie de o atenție deosebită, deoarece joacă un rol extrem de important. În plus, acesta trebuie să respecte anumiți parametri de calitate pentru a nu afecta piesele pentru care acesta este folosit.

Astfel, este important să știi cum se utilizează uleiul de motor, precum și care sunt caracteristicile de care acesta trebuie să beneficieze pentru a respecta standardele de calitate corespunzătoare mașinii. În acest fel, vei gestiona uleiul de motor în mod economic și potrivit cerințelor tehnice ale autovehiculului.

Sistemul de direcție - componente, rol și defecțiuni frecvente

Autor: AUTO SOFT 27 mai 2021 574 Vizualizari Niciun comentariu

Funcționarea corectă a unui automobil este posibilă datorită conlucrării a numeroase sisteme cu roluri diferite. Sistemul de direcție este esențial pentru deplasarea în siguranță pe drumurile publice și, din acest motiv, e nevoie să funcționeze ireproșabil. Orice șofer trebuie să aibă cunoștințe de bază cu privire la direcție pentru a putea recunoaște dacă aceasta funcționează deficitar și necesită o vizită la mecanic.

În articolul de mai jos vei descoperi care este rolul sistemului de direcție, care sunt părțile sale componente și vei afla câteva lucruri interesante despre defecțiunile ce pot apărea.

Volanta: rolul în funcționare, semne ale unor defecțiuni și sfaturi de mentenanță

Autor: AUTO SOFT 12 mai 2021 2441 Vizualizari Niciun comentariu

Componența mecanică a unui autovehicul include o mulțime piese. Unele dintre acestea sunt mai cunoscute atât de către specialiști, cât și de către simpli șoferi, iar mentenanța sau alegerea lor este ușor de făcut, deoarece sunt mult mai familiare.

De asemenea, anumite piese auto pot crea probleme mai frecvente pe care șoferii trebuie să fie pregătiți încă din școala de șoferi să le rezolve.

Cu toate acestea, este important ca șoferii să cunoască mecanica autovehicului condus cât mai bine pentru a putea identifica eventualele probleme în faza lor inițială, pentru a evita defecțiuni ireparabile și pentru a asigura, în același timp, o mentenanță corespunzătoare care ajută la prelungirea duratei de viață a mașinii.

În plus, cunoașterea detaliată a fiecărei piese auto ajută șoferii să își aleagă mașini potrivite nevoilor și preferințelor acestora ale căror performanțe și prețuri pot varia.

Ulei de motor sintetic sau semisintetic - Cum alegi uleiul potrivit pentru motorul automobilului tău?

Autor: AUTO SOFT 7 aprilie 2021 699 Vizualizari Niciun comentariu

Uleiul de motor este un lichid extrem de important pentru motoarele cu ardere internă, având roluri esențiale în funcționarea acestora. Printre acestea se numără reducerea frecărilor între piesele de metal ce intră în contact, răcirea unor piese ale motorului, protecția anticorozivă, dar și curățarea lui de anumite resturi metalice. Din acest motiv, trebuie ales un ulei de motor de calitate, potrivit tipului de automobil, care să îndeplinească bine aceste roluri enumerate mai sus.

În articolul de mai jos vei descoperi care sunt tipurile de ulei de motor și câteva criterii de alegere, ținând cont de diferențele existente între uleiului sintetic și cel semisintetic.

Montarea lanțurilor pe anvelope - Ce NU trebuie să uite un șofer prevăzător

Autor: AUTO SOFT 25 martie 2021 592 Vizualizari Niciun comentariu

Anotimpul friguros vine cu o mulțime de provocări pentru șoferii amatori și profesioniști din România, una dintre acestea fiind parcurgerea în siguranță a traseului pe drumurile acoperite de zăpadă sau de gheață.

Aproape întotdeauna venirea iernii ia prin surprindere autoritățile și, din această cauză, șoferii sunt nevoiți, de multe ori, să conducă pe drumuri periculoase. Uneori, simpla prezență a anvelopelor de iarnă nu este suficientă, de aceea orice șofer prevăzător ar trebui să aibă în trusa de urgență și un set de lanțuri antiderapante.

În articolul de mai jos vei descoperi cum să alegi lanțurile potrivite pentru cauciucurile mașinii tale și cum să le montezi în cel mai simplu mod, dar și câteva sfaturi utile pentru a circula în siguranță imediat după ce le montezi.

Lane assist - tehnologie precursoare a mașinilor autonome sau doar element suplimentar al siguranței auto?

Autor: AUTO SOFT 17 martie 2021 549 Vizualizari Niciun comentariu

Dorința omului de căpăta tot mai multă libertate de mișcare a dus la inventarea mijloacelor de transport lipsite de nevoia acționării lor de forța fizică a unor animale domesticite. Timp de milenii, calul sau vitele au furnizat principala forță motrice care a pus în mișcare vehiculele și întregul sistem de transport.

Odată cu inventarea motoarelor și, în special, a motoarelor cu ardere internă și a celor electrice, independența mijloacelor de transport a făcut un salt enorm. Pentru prima dată, nu mai era nevoie de un animal de tracțiune pentru punerea în mișcare a unui vehicul pe roți. Automobilul intra în istorie și începea o dominație care, astăzi, este la apogeu.

În timpul de peste 100 de ani de la apariția lor, evoluția autovehiculelor a continuat neîntrerupt. În lupta continuă pentru eficiență și reducerea poluării, azi intervin noile cuceriri ale tehnologiei în domeniul IT. Deja se fac pași mari către autovehiculele complet autonome, care, în viitorul apropiat, vor elibera omul și de sarcina șofatului. Una din temeliile acestui deziderat, este tehnologia lane assist despre care vei afla câteva detalii în acest articol.

Instalația de răcire a motorului – Ce este și cum funcționează?

Autor: AUTO SOFT 11 martie 2021 570 Vizualizari Niciun comentariu

Motorul este supus unui proces de supraîncălzire de fiecare dată când este pus în funcțiune. Pentru a evita defectarea pieselor și a automobilului, există o instalație de răcire care intervine în permanență, reglând motorul din punct de vedere termic. Acest sistem conține mai multe elemente care acționează în mod simultan, pentru a controla toată căldura apărută în urma arderii combustibilului.

Puntea spate - element structural esențial al șasiului autovehiculelor

Autor: AUTO SOFT 25 februarie 2021 1325 Vizualizari Niciun comentariu

Majoritatea oamenilor nu se gândesc la tehnologie decât prin prisma marilor descoperiri și invenții, relativ actuale, care sunt spectaculoase și, uneori, se petrec într-o succesiune rapidă în ultima vreme, mai ales datorită multiplelor canale media la care aproape toți indivizii speciei sunt conectați.

Totuși, de-a lungul istoriei umanității, au existat unele descoperiri care au schimbat cursul evoluției tehnologice și care, azi, sunt considerate un lucru banal, de la sine înțeles.

Majoritatatea invențiilor omului au fost inspirate de natura înconjurătoare. Chiar și vechea furcă pentru fân, dar și furculița de la masă au avut drept model niște crengi de copac asemănătoare. Avionul, care acum este un mijloc de transport folosit în mod curent, a provenit din studierea zborului și a plutirii păsărilor. Dar roata și axul sunt invenții care pot fi atribuite exclusiv minții umane și fără de care lumea de azi ar fi arătat poate altfel.

De la invenția roții si a axului ce trece prin centrul ei acum peste 5000 de ani și care la început erau folosite, spre mirarea multora, la olărit și nu la transport, nu a trecut mult până la aplicarea acestei descoperiri în crearea primelor vehicule prevăzute cu osii. Conceptul există și azi, iar toate vehiculele cu ajutorul cărora mobilitatea oamenilor este la un nivel fără precedent folosesc un sistem străvechi de de punți sau axe.

Cardanul - o invenție străveche extrem de utilă în lumea a angrenajelor și a mobilității rutiere

Autor: AUTO SOFT 19 februarie 2021 1361 Vizualizari Niciun comentariu

Inventarea și perfecționarea motorului cu ardere internă a condus, spre finalul secolului al XIX-lea, la concepția și realizarea primelor autovehicule, în accepțiunea modernă a cuvântului. Încă de la început, s-a pus problema transmisiei forței sau cuplului generat de caii putere de sub capotă către roțile automobilului.

Primele variante de autovehicule, adevărații pionieri ai șoselelor, aveau o transmisie asemănătoare bicicletei. Motorul oferea o mișcare de rotație care era transmisă unei roți dințate legată la un lanț, cuplat la un butuc de pe puntea față sau spate. Astfel, cuplul sau forța dată de exploziile controlate din cilindre roteau roțile cu o anumită viteză.

Ulterior, odată cu avansurile tehnologiei și ale producției de masă din industria auto, transferul forței produse de motor către roțile care asigurau tracțiune s-a diversificat, făcându-și apariția mai multe tipuri de transmisii pe lângă cea mecanică: hidraulică, electrică, mixtă (hidromecanică, electromecanică).

Un element important al transmisiei mișcării de rotație și a cuplului de la motor către roți este cardanul, despre care vei afla mai multe detalii în acest articol.