Swipe to the left

Tracțiunea pe spate în timpul iernii - Ce e și ce NU e recomandat să facă un conducător auto

Autor: AUTO SOFT 31 ianuarie 2022 2946 Vizualizari Niciun comentariu

Pe drumurile publice circulă o gamă largă de modele de automobile cu caracteristici diferite în ceea ce privește dimensiunile, motorizarea, scopul și alte caracteristici speciale. Deosebiri sunt și în funcție de modul în care este aplicată tracțiunea, existând trei categorii: cu tracțiunea pe față, integrală și pe spate. Toate tipurile au fani înrăiți, fiecare sprijinind cu diverse argumente alegerea lor. Cele mai mari controverse sunt cele legate de automobilele cu tracțiune pe spate, despre acestea mulți spunând fie că asigură o experiență a condusului deosebită, fie că sunt nesigure, mai ales iarna, la parcurgerea unor drumuri acoperite de zăpadă și polei.

În articolul de mai jos vei descoperi cum funcționează o mașină cu tracțiune pe spate și care sunt avantajele de care se pot bucura cei care aleg să o conducă. De asemenea, vei afla câteva sfaturi utile de a conduce automobilul cu tracțiune pe spate în sezonul rece, fără a exista riscul producerii unor accidente nedorite.

Cuprins:

1. Cum funcționează o mașină cu tracțiune pe spate și ce avantaje poate aduce șoferilor

2. Sfaturi utile pentru a conduce o mașină cu tracțiune pe spate în timpul iernii

#

1. Cum funcționează o mașină cu tracțiune pe spate și ce avantaje poate aduce șoferilor

O mașină cu tracțiune pe spate este aceea la care puterea motorului este transmisă către șosea prin intermediul roților aflate pe puntea din spate. La acest tip de automobile, motorul poate fi montat în față, central sau pe spate, iar puterea este transferată prin intermediul unui sistem de transmisie.

Avantajele unei astfel de alegeri sunt numeroase. Pasionații de automobilism sunt de părere că doar prin intermediul acestei soluții se poate simți adevărata plăcere a condusului, iar problemele care ar putea apărea iarna din această cauză sunt doar un mic neajuns ce poate fi rezolvat prin anumite precauții și pregătiri suplimentare.

Printre avantajele automobilelor cu tracțiune pe spate se numără:

  • Prin aplicarea forței motoare pe roțile din spate cele din partea anterioară sunt dedicate doar direcției, ceea ce face ca aceasta să fie mai fină și mai precisă. Dovada este performanța modelelor de mașini ce încorporează această soluție tehnică;
  • Raza de bracare este mai mică, lucru de dorit mai ales în șofatul pe drumurile înguste din multe orașe ale țării;
  • Uzura mult redusă a planetarelor care îndeplinesc doar rol în sistemul de direcției și nu în cel de tracțiune;
  • Chiar dacă este posibil ca o mașină cu transmisie pe spate să piardă controlul mai ușor pe zăpadă, totuși, redresarea acesteia este mai simplă decât în cazul mașinilor cu tracțiune pe față.

#

2. Sfaturi utile pentru a conduce o mașină cu tracțiune pe spate în timpul iernii

Cei care spun că tracțiunea pe spate este mai periculoasă, în cazul conducerii iarna pe drumuri acoperite de zăpadă, au parțial dreptate. Este adevărat că acum câțiva ani existau mașini de acest gen, care aveau tendința să scape de sub control, mai ales la accelerări bruște. În prezent, problema nu mai este atât de gravă, datorită încorporării a numeroase elemente ce contribuie la siguranța în trafic, un exemplu în acest sens fiind sistemul ESP.

Pentru persoanele preocupate de obținerea unei siguranțe maxime într-o astfel de situație, există câteva sfaturi oferite de specialiștii în siguranța auto, care pot fi aplicate cu ușurință și care fac ca problema pierderii controlului să fie aproape în totalitate eliminată.

  • Anvelopele de iarnă nu trebuie să lipsească în nici un caz din dotarea unui automobil cu tracțiune pe spate. Pentru siguranță maximă ar trebui alese cele mai bune cauciucuri de iarnă cu tracțiune pe spate, simplu de recunoscut prin numele brandului și prin performanțele exprimate cu ajutorul înscrisului de pe eticheta acestuia;
  • Apelarea la accelerări bruște și la frânări puternice trebuie făcută cu grijă, deoarece, în caz contrar, poate apărea o pierdere a controlului;
  • Unii șoferi așează în portbagaj câteva obiecte cu o greutate mare ca roțile din spate să aibă un contact mai bun cu șoseaua și în acest fel să asigure o mai bună transmisie a puterii motorului către aceasta;
  • Evitarea accelerării bruște în momentul în care roțile sunt virate, altfel ar putea apărea o supravirare a automobilului și pierderea controlului acestuia.

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Adaugat in: Sfaturi auto