Swipe to the left

TPMS și importanța acestui senzor pentru schimbarea cauciucurilor

Autor: AUTO SOFT 25 septembrie 2020 7434 Vizualizari 2 comments

Începând cu anul 2014, toate mașinile sunt echipate cu un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri – Tire Pressure Monitoring System – de unde și prescurtarea TPMS. Acest senzor este extrem de important pentru buna funcționare a mașinii tale, dar mai ales atunci când trebuie să înlocuiești cauciucurile, fie pe cele de vară cu cele de iarnă, fie invers, însă și atunci când le schimbi pe cele vechi cu unele noi. Descoperă, în continuare, care sunt cele mai importante aspecte legate de senzorul TPMS.

Cuprins:

1. Cum funcționează senzorii de presiune în roți TPMS?

2. Tipuri de senzori TPMS în funcție de montaj

3. Schimbarea cauciucurilor și importanța senzorului TPMS

4. De ce nu este recomandată dezactivarea senzorului TPMS?

#

1. Cum funcționează senzorii de presiune în roți TPMS?

Senzorii TPMS sunt montați pentru a monitoriza presiunea din roți, fiind concepuți pentru a-l avertiza pe conducătorul auto atunci când aceasta scade sub cea recomandată de producătorul mașinii.

În ultimii ani, au apărut multe modele de astfel de senzori, însă rolul lor a rămas același, și anume de a asigura rularea în siguranță și de a te atenționa în cazul unor anomalii produse la una sau la mai multe roți în momentul în care presiunea scade.

Este important să știi că fiecare constructor auto are recomandările sale legate de calibrarea roților, deci și a presiunii acestora, astfel încât, dacă vei conduce diverse mașini, nu te aștepta ca acest senzor să funcționeze la fel la toate autoturismele. Cert este că autovehiculele produse după 1 noiembrie 2014 sunt prevăzute cu un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, dotat cu senzori care monitorizează acest aspect și care sunt foarte importanți pentru siguranța în timpul rulării.

Senzorii TPMS vor monitoriza în continuu presiunea din anvelope, iar în momentul în care aceasta scade la unul sau la mai multe cauciucuri, un martor luminos se va aprinde în bord, atenționându-te că există o problemă în acest sens.

Ce mai trebuie să știi este faptul că există două tipuri de sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri, acestea influențând direct procesul de schimbare a anvelopelor de vară cu cele de iarnă sau invers și pe cel de înlocuire definitivă a cauciucurilor.

#

2. Tipuri de senzori TPMS în funcție de montaj

Există două tipuri de sisteme TPMS, direct și indirect. Sistemul direct se bazează pe montajul senzorului în interiorul roții, măsurând astfel presiunea direct din aceasta. De obicei, este montat lângă supapa de umflare a cauciucului, fiind destul de ușor de detectat.

Sistemul indirect este integrat în senzorul ABS, de aici și măsurarea indirectă a presiunii din cauciuc. În acest caz, senzorul TPMS va detecta orice anormalitate în momentul frânării sau când diametrul roții este mai mic în timpul rotirii.

Aceste sisteme de monitorizare sunt extrem de importante când vine vorba despre schimbarea cauciucurilor, dar și în cazul înlocuirii lor definitive, deoarece trebuie avută în vedere și montarea senzorilor, mai ales în cazul în care sunt localizați în anvelopă.

#

3. Schimbarea cauciucurilor și importanța senzorului TPMS

Fie că alegi să îți schimbi singur anvelopele sau preferi să mergi un service auto, trebuie să ții cont de localizarea senzorului de presiune în roți. Tipul de sistem cu care este prevăzută mașina ta este indicat pe interiorul ușii șoferului, așa că nu ar trebui să îți fie greu să găsești informațiile de care ai nevoie.

Schimbarea senzorului TPMS este necesară doar în cazul sistemului direct. Partea bună este că vei găsi, ca și în cazul celorlalte piese de mașină, produse originale sau aftermarket, nefiind absolut obligatoriu să montezi unele de la producător.

În cazul sistemului indirect, schimbarea cauciucurilor nu va influența senzorul TPMS. Însă, în cazul în care montajul anvelopelor noi provoacă defecțiuni la sistemul ABS, atunci va trebui să îl înlocuiești și pe cel de monitorizare a presiunii în pneuri.

#

4. De ce nu este recomandată dezactivarea senzorului TPMS?

Dacă te tentează dezactivarea senzorului TPMS, ca să scapi de această problemă în fiecare anotimp, când trebuie schimbate anvelopele, aceasta nu este o idee bună, mai ales că îți poate periclita integritatea fizică în cazul unui accident cauzat de presiunea scăzută din cauciucuri. Într-adevăr, la schimbarea cauciucurilor, în cazul unui sistem direct, senzorul TPMS se va dezactiva, iar montajul unuia nou va presupune reactivarea acestuia.

Dezactivarea senzorilor TPMS presupune demontarea acestora din fiecare roată, însă, ulterior, trebuie să te aștepți la diverse erori în bord, în funcție de marca automobilului.

Activarea senzorului TPMS se face atunci când îl schimbi pe cel vechi cu unul nou, caz în care acesta poate fi detectat automat, după montare sau după o scurtă plimbare cu mașina. Exista, însă, și automobile care au butoane dedicate pentru punerea în funcțiune a acestuia, aspect ce depinde de fiecare constructor auto.

Sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri este foarte important pentru mașină, dar mai ales pentru siguranța ta și a celorlalți pasageri și participanți la trafic, așadar trebuie să fii atent la acest aspect atunci când schimbi anvelopele. Iar dacă detectezi probleme în acest sens, te poți baza atât pe senzorii TPMS originali, recomandați de producător, dar și pe cei aftermarket, cu care îi poți înlocui pe cei defecți, pentru a rezolva sau pentru a scăpa definitiv de această problemă nefiind nevoie de alte operațiuni, precum dezactivarea lor.

Sursa foto: Pixabay.com

Adaugat in: Sfaturi auto
Ionut 1 octombrie 2022 at 23:46
Buna ziua am schimbat jantele la mașina cu unele mai mari fata de cele către sunt in certificatul mașinii și tot odată am schimbat și senzorii de presiune deoarece cei vechi nu mai funcționau acum cu cauciucuri noi senzor noi și jante noi tot nu funcționează și nu știu ce ar putea fi Menționez ca mașina este un BMW f36
Ionut 1 octombrie 2022 at 23:47
Puteți sa îmi dați un sfat?
Mulțumesc!