Importanta Anvelopelor

Anvelopele sunt singura legatura a automobilului cu asfaltul. Absolut toate manevrele efectuate la volanul unui vehicul, tractiunea, franarea si virarea, depind de anvelope.
De fapt, o serie de atribute ale masinii depind de cele ale anvelopei:

Puterea masinii
Se traduce la nivelul rotii prin tractiune. Spre exemplu, pentru a putea beneficia de forta unui motor puternic, trebuie folosita o anvelopa de mare aderenta. In caz contrar, puterea se pierde prin derapare si se ajunge la o uzura nejustificata a pneului.

Siguranta
In functie de specificatile producatorului masinii, anvelopele sunt proiectate pentru a suporta o sarcina bine determinata, o viteza maxima de rulare si o distanta minima de franare.

Confortul
Este influentat de rigiditatea anvelopei si de inaltimea talonului acesteia. Producatorul autoturismului recomanda o dimensiune optima. Exista posibilitatea optarii pentru o janta de diametru mai mare si o anvelopa cu un talon mai jos, astfel incat sa se pastreze diametrul total al rotii. Insa o anvelopa cu talonul mai mic nu va asigura pasagerilor acelasi confort.

Viteza maxima de rulare
Fiecare anvelopa vine de la producator cu indicele de viteza stantat pe talon, fiind garantata numai daca se respecta aceasta viteza maxima.
Daca se va monta o anvelopa cu un indice de viteza T (190 km/h) pe o masina capabila sa ruleze cu 270 km/h, este clar ca autoturismul nu va putea fi folosit la capacitatile maxime.

Sarcina suportata
Toate anvelopele au inscrise un indice de sarcina, ce reprezinta greutatea maxima suportata de anvelopa. In cazul depasirii acestei limite, anvelopa este supusa riscului de a se deteriora rapid si siguranta in timpul rularii este diminuata considerabil. Bineinteles, se pierde  garantia.

Aspectul
Un atribut din ce in ce mai important al unei masini. Aspectul unei anvelope poate schimba total perceptia asupra unei masini, atat in sens pozitiv, cat si negativ.