Importanta Anvelopelor

Anvelopele sunt singura legătură a automobilului cu asfaltul. Absolut toate manevrele efectuate la volanul unui vehicul, tracțiunea, frânarea și virarea, depind de anvelope.

De fapt, o serie de atribute ale mașinii depind de cele ale anvelopei:

Puterea mașinii

Se traduce la nivelul roții prin tracțiune. Spre exemplu, pentru a putea beneficia de forța unui motor puternic, trebuie folosită o anvelopă de mare aderență. În caz contrar, puterea se pierde prin derapare și se ajunge la o uzură nejustificată a pneului.

Siguranța

În funcție de specificațiile producătorului mașinii, anvelopele sunt proiectate pentru a suporta o sarcină bine determinată, o viteză maximă de rulare și o distanță minimă de frânare.

Confortul

Este influențat de rigiditatea anvelopei și de înălțimea talonului acesteia. Producătorul autoturismului recomandă o dimensiune optimă. Există posibilitatea optării pentru o jantă de diametru mai mare și o anvelopă cu un talon mai jos, astfel încât să se păstreze diametrul total al roții. Însă o anvelopă cu talonul mai mic nu va asigura pasagerilor același confort.

Viteză maximă de rulare

Fiecare anvelopă vine de la producător cu indicele de viteză ștanțat pe talon, fiind garantată numai dacă se respectă această viteză maximă.

Dacă se va monta o anvelopă cu un indice de viteză T (190 km/h) pe o mașină capabilă să ruleze cu 270 km/h, este clar că autoturismul nu va putea fi folosit la capacitățile maxime.

Sarcina suportată

Toate anvelopele au înscrise un indice de sarcină, ce reprezintă greutatea maximă suportată de anvelopă. În cazul depășirii acestei limite, anvelopa este supusă riscului de a se deteriora rapid și siguranța în timpul rulării este diminuată considerabil. Bineînțeles, se pierde garanția.

Aspectul

Un atribut din ce în ce mai important al unei mașini. Aspectul unei anvelope poate schimba total percepția asupra unei mașini, atât în sens pozitiv, cât și negativ.