Swipe to the left

Ai probleme la caseta de direcție electrică? TIPS & TRICKS pentru identificare și rezolvare!

Autor: AUTO SOFT 22 septembrie 2020 1378 Vizualizari Niciun comentariu

Caseta de direcție electrică este un element esențial al oricărui autoturism. Sistemul de direcție reprezintă o modalitate prin care mișcarea volanului se află în concordanță cu cea a anvelopelor, cu scopul de a întoarce vehiculul. Așadar, acesta este un mecanism de bază, care este folosit în mod constant și, prin urmare, este supus unui grad înalt de utilizare, care poate duce, în timp, la apariția unor defecțiuni. Este important să poți repera aceste defecte cât mai repede, pentru a nu contribui în mod negativ la deteriorarea progresivă a mașinii tale.

În acest articol, vei afla câteva TIPS & TRICKS pentru a identifica și a rezolva eventualele probleme la caseta de direcție electrică!

Cuprins

1. Ce probleme poate avea caseta de direcție?

2. Cum recunoști simptomele unei defecțiuni la caseta de direcție?

#

1. Ce probleme poate avea caseta de direcție?

Caseta de direcție are rolul de a dirija roțile, în funcție de comenzile pe care le transmiți tu prin utilizarea volanului. Anvelopele reacționează și, astfel, poți controla mișcările autoturismului. Acest sistem reprezintă o componentă alcătuită din oțel și, prin urmare, este destul de rezistentă – însă defecțiunile care pot apărea sunt comune și des întâlnite, fiindcă angrenajul respectiv este expus la o mulțime de factori care pot influența și reduce durata sa de viață. Pentru a înțelege câteva noțiuni de bază despre acest element, este necesar să cunoști câteva detalii importante:

  • În canalele de direcție există un lichid care are rolul de a păstra temperatura optimă și de a proteja mecanismul împotriva deteriorării;
  • Poziționarea casetei (între cele două roți frontale) are un efect concret în evoluția acestuia, deoarece se caracterizează prin expunere directă la diverși factori care pot contamina lichidul constituent. Acesta se poate umple de impurități care vor strica, în timp, angrenajele;
  • Sistemul poate suferi și de pe urma unor drumuri denivelate sau a contactelor repetate cu gropi adânci.

Așadar, sunt multe situații în care această categorie de piese auto poate avea de suferit, însă este recomandat să previi acest lucru, pe cât posibil, adoptând o atitudine responsabilă și mergând, periodic, la mecanicul auto, pentru a face o verificare amănunțită a mașinii tale. La fel ca în cazul problemelor medicale umane, cu cât identifici mai devreme o afecțiune, cu atât poate fi rezolvată din timp, înainte să se agraveze. Exact aceeași conduită trebuie să o aplici și în cazul autoturismului tău, fiindcă multe componente sunt strâns legate între ele și pot determina o reacție în lanț, dacă defecțiunea uneia dintre ele nu este rezolvată.

#

2. Cum recunoști simptomele unei defecțiuni la caseta de direcție?

Pentru a putea identifica rapid eventualele semnale negative pe care ți le dă mașina ta, trebuie să te informezi și să știi care sunt simptomele care îți pot da de înțeles că mecanismul casetei de direcție s-a defectat. Așadar, iată câteva modalități prin care poți repera aceste transformări:

  • Sunete neobișnuite la viraje (frecare, zgâlțâieli, etc.);
  • Senzație ciudată resimțită în volan, de pierdere a acurateței (prin balansare, duritate sau moliciune);
  • Mașina își modifică ușor direcția în momente în care ar trebui să-și păstreze axul firesc. Atenție, însă! Aceasta poate fi și un semn al unei alinieri defectuoase a roților, pentru care trebuie să ai grijă la geometria acestora – cel mai bine este să investigați mai în detaliu, cu ajutorul unui mecanic;
  • Servodirecția se poate strica, iar în bord se poate aprinde un martor luminos care semnalează această problemă;
  • Curgerea lichidului hidraulic sau de servodirecție.

Bineînțeles, fiecare model de vehicul are propriile caracteristici, iar problemele pot fi semnalate în moduri diferite, uneori. Însă te poți baza pe aceste simptome generale, pentru a-ți da seama dacă mașina are o casetă de direcție defectă. Totuși, este bine să apelezi la diverse servicii de specialitate, în mod recurent și periodic, pentru a descoperi toate posibilele schimbări la nivel mecanic. Doar o astfel de atitudine te poate salva de la deteriorări ulterioare mai grave!

În concluzie, orice autoturism se poate strica într-un fel sau altul, însă depinde doar de tine, ca șofer, să acorzi o atenție deosebită fiecărui detaliu în parte, pentru a putea identifica la timp eventualele complicații. Este important să ai grijă de mașina ta, fiindcă doar astfel îi vei putea prelungi durata de viață cât mai mult posibil!

Sursă foto: shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto