Swipe to the left

Ce trebuie sa stim despre piata de masini electrice din Romania?

Autor: 16 noiembrie 2018 13234 Vizualizari Niciun comentariu

Industria de masini electrice starneste din ce in ce mai mult interes in randul soferilor romani care par sa devina mai constienti de efectele poluarii, mai ales in mediul urban.

Conform rapoartelor RAR, institutia a eliberat 562 de cărți de identitate a autovehiculului (CIV) catre utilizatori de masini electrice din Romania. Cele mai multe au fost acordate in București, unde 299 de astfel de automobile au primit cartea de identitate, majoritatea fiind reprezentata de autoturismele electrice. Numai in anul 2017, au fost înmatriculate 135 de automobile electrice in Capitala.

De asemenea, Transilvania si Banatul stau foarte bine la acest capitol. Conform rapoartelor, in judetul Timis s-au vandut 55 de mașini electrice pana in 2018. In acelasi timp, in Arad au fost raportate 49 de astfel de masini, in Sibiu 31, in timp ce, in Brasov, 28 de automobile electrice au fost raportate pana la jumatatea acestui an.

Desi rapoartele arata o tendinta ascendenta a soferilor romani de a alege autovehicule electrice in detrimentul celor clasice, cifrele raman la un nivel scazut, luand in considerare ca, la finele anului 2017, parcul auto naţional din Romania includea peste 7,635 milioane de unitati.

Preturile masinilor electrice

In ceea ce priveste preturile masinilor electrice din Romania, acestea variaza in functie si de alte aspecte.

De exemplu, poate cea mai ieftina masina electrica de pe piata romaneasca este Smart Fortwo Electric Drive care se vinde la un pret de 25.338 de euro cu TVA. Motorul electric ofera o putere de 82 de cai si un cuplu de 160 nm. In acelasi timp, masina beneficiaza de o baterie de 17.6 kw/h care asigura o autonomie de 160 de km si se incarca la prize de 230V in 6 ore sau in 3 daca este cuplata la o statie speciala trifazica de 3,6 kWh. Masina poate atinge o viteza maxima de 130 de km/h si are nevoie de 11.8 secunde pentru a trece de la 0 km/h la 100 de km/h.

Totusi, daca veti cauta masini electrice de vanzare in Romania, veti avea surpriza sa gasiti si masini care va permiti sa circulati si 300 de km cu o singura incarcare. Una dintre masinile cu autonomie mare este BMW I3 care, desi nu este primul model electric lansat de BMW, este primul model electric de serie mare. Acest model este rezultatul multiplelor experimente in ceea ce priveste propulsia electrica. Conform teoriilor, bateriile masinii pot atinge o autonomie maxima de 300 km. Pretul pt aceasta masina este de aproximativ 37.500 de euro cu TVA.

Programe pentru a stimula vanzarea de autoturisme electrice in 2019

Pentru a accelera ritmul de dezvoltare si a stimula vanzarea de masini electrice in 2019, statul roman pune la dispozitie soferilor diferite programe prin case se ofera subventii pentru masini electrice. De exemplu, in cadrul programului Rabla Plus, oricine doreste sa cumpere o masina electrica va primi un bonus de 10.000 de euro, fara a fi nevoit sa caseze o masina veche.

Cu toate acestea, pentru a cumpara o masina electrica noua, ecotichetul nu poate fi mai mare de 50% din pretul de comercializare. In plus, valoarea ecotichetului se scade direct din pretul de achizitie al masinii electrice noi, iar banii din cadrul programului “Rabla plus” nu ajung efectiv in mainile solicitantilor.

Drept urmare, dupa ce ati consultati piata si v-ati interesat cat costa o masina electrica, puteti aplica si la un astfel de program de subventionare.

Avantajele masinilor electrice

In ceea ce priveste intretinerea autoturismelor electrice, soferii vor avea parte atat de avantaje, cat si de dezavantaje.

Astfel de autovehicule vin la pachet cu un grad de poluare mai mic, in comparatie cu masinile care au motoare termice, acesta fiind rolul principal.

In plus, ele sunt avantajoase in ceea ce priveste distributia de cuplu. Spre deosebire de motoarele electrice, cele termice se folosesc de un „tren de rulare”. Cu ajutorul acestuia, motoarele termice adapteaza si transmit puterea devoltata de motor către roţi. In acelasi timp, masinile electrice au un „tren de rulare” care arata diferit si contine componente diferite. Astfel, acestea nu mai au nevoie de sisteme formate din multe componente.

Motoarele electrice sunt si mai eficiente in comparatie cu motoarele termice, deoarece acestea din urma produc energie folosita la propulsia masinii. In plus, motoarele electrice si sistemele periferice produc caldura. De asemenea, ele au alte tipuri de pierderi care sunt mult mai mici comparate cu cele termice.

Dezavantajele masinilor electrice

Principalele dezavantaje ale folosirii masinilor electrice vin din infrastructura nefavorabila utilizarii unor astfel de masini in Romania, in acest moment.

In primul rand, automobilele electrice au autonomie mai mica decat cele cu motor termic, iar alimentarea cu energie este cu totul diferita. Nu toate statiile de alimentare beneficiaze de sisteme de reincarcare pentru masini electrice, deoarece si numarul de masini electrice folosite in Romania este foarte redus. In acelasi timp, timpul necesar incarcarii unei masini cu motor electric este mult mai mare si poate sa ajunga pana la 8 ore, in timp ce o masina cu motor termic se poate incarca in mai putin de 10 minute. Durata de viata a acumulatorilor variaza de la 5-6 ani pana la 13 – 15 ani, in funcţie de modul de incarcare sau descarcare.

Mentenanta generala

Chiar daca exista multe diferente intre automobile electrice si cele cu motor termic, in anumite privinte, acestea se trateaza identic.

De exemplu, cauciurile si jantele masinilor electrice se intretin in acelasi mod cu cele folosite la masinile cu motor termic. Acestea trebuie verificate periodic pentru a asigura o mentenanta de calitate si o durata de viata cat mai lunga a masinii. Este important sa va asigurati ca masina beneficiaza de piese auto si anvelope de calitate. In acest caz, anvelopele Michelin sau Goodyear sunt recunoscute pentru durata lor de viata si siguranta oferita autovehiculelor.

Nu in ultimul rand, trebuie sa va asigurati ca ii faceti toate inspectiile la timp si ca masina beneficiaza de un tratament corespunzator pentru a va asigura siguranta si confortul de care aveti nevoie.

Adaugat in: Sfaturi auto