Swipe to the left

Cele mai bune anvelope de vară: ce teste trebuie să treacă și cum se întrețin?

Autor: AUTO SOFT 4 august 2020 6200 Vizualizari Niciun comentariu

Odată cu încălzirea constantă a vremii, dacă nu vor mai exista condiții de îngheț, șoferii își vor putea înlocui anvelopele de iarnă cu cele de vară. Această schimbare climatică are loc începând cu jumătatea lunii martie. Cu toate acestea, este bine să așteptați o săptămână sau chiar două, pentru a vă convinge că primăvara și-a intrat în drepturi, pentru a nu fi nevoiți fie să renunțați la anvelopele de vară, fie să evitați deplasarea cu mașina, deoarece nu aveți garanția nivelului maxim de siguranță.

După ce v-ați asigurat că puteți monta cauciucurile de vară, trebuie să luați în considerare o serie de aspecte, cu ajutorul cărora veți putea determina nivelul de siguranță și de confort, pe care acestea vi-l oferă. Astfel, veți știi să alegeți cele mai bune anvelope de vară pentru mașina dumneavoastră, mai ales dacă intenționați să cumpărați seturi noi.

Cuprins

1. Ce teste trebuie să treacă cele mai bune anvelope de vară?

1.1. Testul vizual

1.2. Frânarea

1.3. Menținerea unei deplasări uniforme

2. Care sunt caracteristicile celor mai bune anvelope de vară?

2.1. Dimensiuni potrivite

2.2. Conformare la stilul de condus

2.3. Impact redus asupra consumului de carburant

3. Cum se întrețin cele mai bune anvelope de vară?

3.1. Asigurarea presiunii

3.2. Schimbarea la momentul oportun

3.3. Depozitarea corespunzătoare

#

1. Ce teste trebuie să treacă cele mai bune anvelope de vară?

Pentru a determina nivelul de siguranță și de confort, pe care îl pot garanta cauciucurile de vară, acestea trebuie supuse câtorva teste. Cu ajutorul lor, se va observa cu ușurință capacitatea anvelopelor de a răspunde în anumite situații neașteptate, unde este nevoie de o reacție rapidă și de un control cât mai strict al autovehiculului. În plus, este obligatoriu ca acestea să poată evidenția anumite defecțiuni din timp, încă de când nu pun în pericol viața pasagerilor, astfel încât să poată fi rezolvate înainte să devină ireparabile și să afecteze modul de conducere a mașinii. Toate aceste teste trebuie făcute înainte de a lua hotărârea ca anvelopele să fie schimbate pentru sezonul cald.

#

1.1. Testul vizual

Înainte de a monta noile cauciucuri, trebuie să le studiați cu foarte mare atenție. Nu tratați cu superficialitate acest aspect, pentru că, astfel, veți putea observa eventuale defecțiuni, precum gâlme sau alte deformări. În acest fel, puteți determina și gradul de uzură, în cazul în care doriți să folosiți anvelope second-hand sau cauciucuri vechi. După ce le-ați verificat atent, este recomandat să le și umflați și apoi să le introduceți în apă până când sunt acoperite în totalitate. În acest mod, veți putea afla dacă există pierderi de aer, care pot fi cauzate de găuri de mici dimensiuni, ce nu se pot observa cu ochiul liber.

Nu montați anvelopele fără a face acest test, deoarece riscați să rămâneți fără presiune în momentele în care aveți nevoie urgent de mașină. În cazul în care aceasta este singura defecțiune, ea poate fi remediată cu ușurință, peticind găurile cu ajutorul unui material adeziv rezistent. În caz contrar, trebuie să optați pentru cauciucuri noi.

#

1.2. Frânarea

Cel mai important test este cel al frânării. Din acest punct de vedere, anvelopele joacă un rol esențial în ceea ce privește siguranța pasagerilor. Astfel, după ce v-ați asigurat că, vizual, sunt în condiții optime de funcționare, este necesar să le verificați și în mișcare. Puteți face acest test fie într-un poligon, fie pe o șosea cu circulație redusă. Găsiți un loc și un moment prielnic pentru a accelera mașina și a frâna brusc. Apoi, studiați distanța de frânare în funcție de urma lăsată de anvelope pe carosabil. Este important ca aceasta să fie cât mai mică. Evitați, în schimb, să faceți acest test în mod repetat, deoarece riscați să cauzați o uzură prematură a anvelopelor.

În acest mod, mai puteți afla și dacă aveți sau nu probleme la alteREPLACED-HREF-9 de la sistemul de frânare, în funcție de senzația pe care o aveți atunci când apăsați pedala de frână.

#

1.3. Menținerea unei deplasări uniforme

Pentru a fi siguri că anvelopele de vară sunt bune de montat, verificați cum se comportă acestea într-o deplasare continuă. În acest caz, trebuie să vă asigurați că autovehiculul merge drept și nu deviază în partea stângă sau în dreapta și că aveți stabilitate în timpul virajelor.

Dacă simțiți că autovehiculul deviază, este posibil să aveți probleme fie cu REPLACED-HREF-10, fie direct cu anvelopele care nu sunt egale. Acest lucru înseamnă că unul sau mai multe cauciucuri nu respectă dimensiunile corespunzătoare sau nu au presiune.

În cazul virajelor, dacă aveți impresia că mașina nu este stabilă, există posibilitatea ca anvelopele să fie extrem de uzate, ceea ce va avea un impact puternic asupra controlului.

#

2. Care sunt caracteristicile celor mai bune anvelope de vară?

Nu există un model standard pentru cele mai bune cauciucuri de vară, deoarece fiecare se potrivește unui anumit tip de autovehicul și depinde de anumite condiții, precum terenul pe care rulează sau chiar de stilul de condus al șoferului. Astfel, caracteristicile care pot determina ce anvelope de vară sunt mai potrivite pentru o mașină sau pentru un conducător auto sunt strâns legate de aceste detalii foarte importante.

Pentru a alege un set potrivit de anvelope este important să analizați cu atenție care sunt nevoile dumneavoastră, dar și cele ale autovehiculului. În acest fel, veți putea stabili cu exactitate și dacă sunt necesare cauciucuri noi sau pot fi folosite unele second-hand. Nu vă grăbiți să achiziționați anvelope noi, înainte de a clarifica acest aspect. În caz contrar, riscați să puneți în pericol atât siguranța proprie, cât și pe cea a pasagerilor și a autoturismului.

#

2.1. Dimensiuni potrivite

Ca și în cazul testului vizual, începeți prin a face o analiză detaliată a anvelopelor de vară pe care doriți să le montați. Însă, de data aceasta, trebuie să vă îndreptați atenția către informațiile trecute pe suprafața lor, mai exact către REPLACED-HREF-11 Pe lângă țara de fabricație și numele producătorului, acest cod oferă detalii și despre dimensiunea anvelopei, care apare la final.

Dumneavoastră trebuie să vă asigurați că dimensiunile care apar în codul D.O.T. sunt cele omologate pentru tipul de mașină pe care doriți să montați cauciucurile. Această informație apare în Cartea Tehnică a autoturismului.

În cazul în care dimensiunile anvelopelor nu corespund celor specifice automobilului dumneavoastră, acesta va fi mult mai greu de controlat, iar stabilitatea sa în mers va fi afectată.

#

2.2. Conformare la stilul de condus

Modul în care conduceți autovehiculul are un impact puternic asupra anvelopelor, mai ales asupra duratei de viață a acestora. Astfel, un stil agresiv de condus poate provoca o uzură prematură și veți fi nevoit să schimbați anvelopele mai devreme decât ați calculat atunci când ați intrat în posesia lor. În același timp, trebuie să vă asigurați că anvelopele vă oferă maximum de stabilitate și siguranță, în funcție de stilul dumneavoastră de condus.

Desigur, trebuie evitată agresivitatea la volan! Cu toate acestea, pot exista momente de presiune, când este nevoie să accelerați și să sporiți atenția. Acestea sunt situațiile în care nu puteți risca să aveți cauciucuri necorespunzătoare, deoarece puneți în pericol siguranța tuturor pasagerilor și, în anumite cazuri, chiar și a altor participanți la trafic.

#

2.3. Impact redus asupra consumului de carburant

Unul dintre cei mai importanți factori care influențează consumul de carburant este setul de anvelope folosite. În funcție de eficiența cauciucurilor în mers, motorul poate consuma mai mult carburant decât ar trebui, pentru a putea compensa eventualele disfuncționalități.

În acest caz, este importantă atât calitatea anvelopelor, cât și modul de întreținere. Astfel, trebuie să utilizați anvelope rezistente, care nu prezintă defecte vizibile și nici urme de uzură excesivă. Este de preferat chiar să optați pentru anvelope noi, pentru a beneficia de ele un timp cât mai îndelungat.

Mai mult, trebuie să vă asigurați că acestea sunt întreținute corespunzător. Presiunea trebuie verificată în mod regulat și reglată imediat, dacă observați că aceasta este prea mare sau prea mică. Dacă este prea mică, se poate ajunge la un consum mare de carburant, iar dacă este prea mare, atunci există riscul ca anvelopa să explodeze.

Atât pentru anvelopele de vară, cât și pentru REPLACED-HREF-12, presiunea ideală este menționată în cartea tehnică a mașinii, pe stâlpul dintre portiere, pe marginea celei din față, dreapta sau, uneori, în interiorul capacului de la rezervor.

#

3. Cum se întrețin cele mai bune anvelope de vară?

Dacă doriți să beneficiați de potențialul maxim al anvelopelor de vară, întreținerea acestora este extrem de importantă.

În primul rând, astfel, se poate menține sau chiar prelungi durata de viață a acestora, scutindu-vă de cheltuielile presupuse de niște seturi noi de anvelope. Chiar si cele second-hand pot fi folosite pentru mai mult timp, dacă au parte de o întreținere corespunzătoare. În schimb, trebuie studiat cu atenție nivelul de uzură la care au fost expuse acestea în prealabil, pentru a determina capacitatea lor de funcționare pe termen lung.

Totuși, cel mai important avantaj al mentenanței potrivite îl reprezintă nivelul de siguranță și control asupra autovehiculului. Acesta trebuie să fie maxim, astfel încât să nu existe niciun pericol și să vă permită o deplasare ușoară, chiar și în condiții dificile, indiferent că acestea sunt influențate de starea drumurilor sau de factorii meteorologici.

#

3.1. Asigurarea presiunii

Presiunea anvelopelor trebuie verificată în mod regulat, chiar dacă mașina nu dă semne de funcționare anormală. Astfel, veți avea garanția că presiunea în roți se află mereu la nivel optim și că puteți porni cu mașina la drum în orice moment, în condiții de siguranță.

Indiferent că aveți montate anvelopele de vară sau pe cele iarnă, există posibilitatea ca presiunea acestora să fie ori prea mare, ori prea scăzută.

În cazul în care este prea mare, apare riscul ca pneul să explodeze, mai ales în mers, când acesta se încinge datorită frecarii cu suprafața carosabilă. Prin urmare, puteți face pană și, dacă va aflați pe o suprafață sensibilă, puteți pierde controlul mașinii.

Pe de altă parte, dacă presiunea este prea mică, nivelul de control, pe care îl aveți asupra mașinii în mers, scade, deoarece aceasta poate devia spre dreapta ori spre stânga, în funcție de anvelopa afectată.

Chiar dacă mașina nu prezintă astfel de simptome în timpul deplasării, pot apărea mici găuri insesizabile, care cauzează pierderi de aer. De aceea, trebuie să verificați presiunea în mod constant.

#

3.2. Schimbarea la momentul oportun

Un aspect extrem de important, care nu poate fi evitat în cazul cauciucurilor, este uzura. Mai devreme sau mai târziu, aceasta atinge un punct maxim și atunci este absolut necesară schimbarea pneurilor.

Nu există un nivel de uzură standardizat, ci totul depinde de modul în care anvelopele sunt folosite și întreținute. Acești factori pot influența prelungirea duratei de viață a anvelopelor sau pot provoca uzura lor prematură.

În același timp, nivelul de uzură poate fi determinat și vizual, ceea ce înseamnă că este de ajuns o analiză simplă, pentru a observa dacă este sau nu nevoie să schimbați cauciucurile.

#

3.3. Depozitarea corespunzătoare

O mentenanță potrivită nu înseamnă că trebuie să acordați atenție anvelopelor doar atunci când le puneți în mișcare.

Depozitarea lor corectă sau defectuoasă poate să le protejeze, respectiv să le degradeze în perioada în care nu le folosiți.

Astfel, este important să depozitați atât cauciucurile de vară, cât și pe cele de iarnă în locuri uscate și ferite de temperaturi extreme, pentru a evita înghețul acestora sau expunerea lor directă la razele soarelui. Dacă locuiți la casă și aveți curte, le puteți păstra într-o cămară sau chiar în beci, iar dacă stați într-un apartament și aveți o uscătorie sau un spațiu extra chiar în locuință, le puteți folosi pentru a depozita cauciucurile atunci când nu le folosiți.

Piața auto este extrem de dezvoltată în ceea ce privește comerțul cu anvelope. De aceea, există mai mulți factori pe care trebuie să îi luați în considerare atunci când doriți să alegeți cauciucuri de vară pentru mașina dumneavoastră, indiferent că este vorba de unele noi sau second-hand.

Având în vedere faptul că anvelopele sunt esențiale atunci când vine vorba de siguranța la volan, trebuie să vă asigurați că alegeți un set de cauciucuri, care vă permite să conduceți mașina în cele mai sigure condiții și vă oferă maximum de confort.

sursa foto: envato.com

Adaugat in: Sfaturi auto