Swipe to the left

Cum si cand folosim luminile de avarie?

Autor: 15 ianuarie 2019 15196 Vizualizari Niciun comentariu

O problema cu care se confrunta deseori soferii, mai ales cei cu o experienta mai mica de 1 an, este cea a folosirii anumitor accesorii auto, in special a luminilor de avarie. Teoria este dezbatuta in regulamentul rutier, dar, cu toate acestea, ramane o problema de interpretare care ii pune deseori pe soferi in dificultate.

In acelasi timp, intrebarea referitoare la luminile de avarie este foarte populara in chestionarele auto, fiind una dintre intrebarile care dau candidatilor batai de cap.

Un alt inconvenient major in aceasta situatie il reprezinta faptul ca vedem des soferi care folosesc avariile in situatii in care acest lucru nu este permis, cum ar fi stationarea pe marginea carosabilului fara ca autovehiculul sa prezinte vreun fel de defectiune.

Dupa cum spune atat regulamentul, cat si denumirea, luminile de avarie ale automobilului pot fi folosite doar daca acesta a suferit o avarie interna sau externa. Utilizarea avariilor in orice alta situatie este interzisa si, pe deasupra, poate afecta atat traficul, cat si credibilitatea soferului care le foloseste.

Cand avem voie sa folosim avariile?

Orice fel de avarie suferita, permite soferului sa foloseasca luminile auto de avarie. Practic, luminile de avarie pentru masini reprezinta un mod de comunicare catre ceilalti participanti la trafic, transmitand faptul ca masina functioneaza intr-un mod anormal, obligand soferii sa-si ia masurile de siguranta sau determinandu-i sa opreasca pentru a acorda o mana de ajutor.

De exemplu, un sofer poate apela la luminile de avarii auto daca automobilul este imobilizat pe carosabil din cauza unor situatii neprevazute precum pana de cauciuc, avarie a motorului, accident, consumarea combustibilului sau orice defectiune neprevazuta. Avariile sunt obligatorii inclusiv atunci cand masina este remorcata sau trage un alt vehicul remorcat.

Se pot folosi luminile de avarii auto si in cazul unei stationari urgente care nu se datoreaza defectiunilor masinii, cu conditia ca stationarea sa se faca intr-un loc permis, sau daca circulatia de pe sensul de mers al autovehicului se blocheaza. In acest caz, este indicat ca ultimul sofer din coloana sa foloseasca avariile pana la aparitia unei alte masini in spate, pentru a avertiza ceilalti participant ca circulatia este blocata.

Indiferent daca situatiile mentionate intervin pe timp de zi sau pe timp de noapte, utilizarea luminilor de avarie este obligatorie.

Cand este interzis sa folosim luminile de avarie?

Este interzis sa folosim avariile pentru a multumi soferilor care ne-au permis efectuarea anumitor manevre. Chiar daca o astfel de utilizare este interzisa, ea este, de cele mai multe ori, tolerata, datorita faptului ca nu este o manevra periculoasa si nici nu reprezinta un gest de conducere agresiva. Totusi, soferilor le este recomandat sa o evite. In schimb, daca un sofer se vede nevoit sa multumeasca unui alt participant la trafic, poate face un gest simplu din mana pentru a-si arata recunostinta.

Niciun sofer nu are permisiunea de a folosi avariile atunci cand stationeaza intr-un loc care nu permite acest lucru, deoarece manevra propriu-zisa este interzisa, iar folosirea luminii de avarie este inutila. Este important de retinut faptul ca avariile nu actioneaza ca lumini de stationare sau lumini de pozitie. Pentru fiecare dintre aceste manevre, masina este special echipata cu lumini auto care indeplinesc rolul de a semnaliza pozitia sau stationarea.

Consecintele unei utilizari necorespunzatoare

Orice folosire necorespunezatoare a luminilor de avarii afecteaza atat civilizatia in trafic, cat si siguranta participantilor. Exista riscul ca o folosire improrie a acestora sa afecteze credibilitatea soferilor, in momentul in care masina chiar se va confrunta cu o defectiune.

Chiar daca problema folosirii luminilor la automobile este una de interpretare, trebuie sa ne asiguram ca le folosim pe fiecare intr-o situatie justificata si fara a face abuz de utilizarea acestora.

In trafic, siguranta este cea mai importanta iar orice gest necorespunzator, pe cat de nesemnificativ, poate avea urmari neplacute.

Adaugat in: Sfaturi auto