Swipe to the left

Diesel sau benzina? Cum alegem motorul care ni se potriveste?

Autor: 12 noiembrie 2018 23743 Vizualizari Niciun comentariu

Chiar daca piata de masini electrice din Romania se afla pe o panta ascendenta, soferii romani inca isi pun o intrebare importanta inainte de a achizitiona un autoturism: diesel sau benzina? Fiecare tip de motor are propriile avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste aspecte precum pret, consum sau poluare. Din acest motiv, a alege un motor pe benzina sau diesel devine o misiune tot mai grea si necesita o documentare mai ampla pentru a stabili ce tip de motor vi se potriveste.

Despre motoarele diesel

Motorul diesel este definit ca un motor cu ardere interna, in care aprinderea combustibilului se produce ca urmare a unei temperaturii ridicate. De mentionat ca aceasta temperatura nu se ridica prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar (cum ar fi bujia în cazul motorului cu aprindere prin scânteie), ci prin comprimarea aerului necesar arderii.


Daca vorbim de consum, autoturismele diesel sunt mai avantajoase in comparatie cu cele cu motorul pe benzina. Motivul este simplu. Desi pretul benzinei in Romania este mai mic decat pretul motorinei, la un simplu calcul al consumului de benzina veti vedea ca acesta ar fi mai costisitor, putand fi chiar cu 30% mai mare la suta de kilometri.


Un alt avantaj al masinilor pe motorina il reprezinta durabilitatea. Realizate din componente mai solide, motoarele diesel suporta o rata de compresie mai ridicata si pot functiona pe baza unui combustibil mai greu. In plus, durata de viata a acestui tip de motor poate fi chiar si de doua ori mai mare decat cea a unui motor pe benzina.

In plus, intretinerea masinilor diesel este un proces destul de simplu, acestea neavand componente ce necesita inlocuire la intervale regulate, precum bujii clasice sau distribuitor.

Despre motoarele pe benzina

De cealalta parte avem autoturismele pe benzina care sunt avantajoase in ceea ce priveste aspectul financiar si un rafinament superior.

Referitor la aspectul financiar, acesta este probabil cel mai mare avantaj al masinilor pe benzina.


In primul rand, masinile pe benzina sunt mai ieftine, indiferent ca vorbim de autoturisme noi sau second-hand. Chiar si intretinerea costa mai putin, mai ales cand ne asiguram ca folosim cea mai buna benzina. Unul dintre motive ar fi faptul ca motoarele diesel au bujii incandescente, diferite de cele clasice care au rolul de a creste temperatura din camera de ardere, iar reviziile au un cost mai mare in comparatie cu motoarele pe benzină, aspect ce poate fi confirmat daca veti consulta lista de preturi a oricarui service auto din Bucuresti sau din tara.

Referitor la pretul benzinei in sine, la ora actuala, pentru cea standard, acesta este cuprins intre 5,65 RON si 6.15 RON, in functie de fiecare benzinarie in parte. In acelasi timp, pretul motorinei este cuprins intre 5,96 RON si 6.17 RON.


Printre cele mai economice motoare pe benzina, am putea numara Suzuki Baleno 1.2 VVT Dualjet, Volkswagen Polo 1.0 MPI sau Toyota Yaris 1.0, recunoscute pentru consumul redus de combustibil.

Daca analizam cele mai bune motoare pe benzina, vom vedea ca au performante superioare motoarelor diesel, oferind mai multi cai putere dintr-o capacitate cilindrica identica.

Chiar daca masinile diesel s-au imbunatit in ceea priveste poluarea fonica, rafinamentul ramane tot de partea motoarelor pe benzina, recunoscute pentru modul silentios in care lucreaza.

Diesel vs benzina. Cine e castigatorul?

Cu toate avantajele si dezavantajele prezentate, este greu sa determinam castigatoarea in lupta benzina vs. diesel. Acest lucru se datoreaza faptului ca, la achizitionarea unui autoturism, orice sofer are anumite prioritati. In timp ce unii cauta autoturisme care le pot asigura un minim de confort si nu necesita o investitie prea mare, altii sunt dispusi sa investeasca suplimentar in anumite performante.


De aceea, este recomandat sa stabiliti din timp ce doriti de la noua masina, pentru a determina daca vi se potrivesc masinile pe motorina sau benzina.

Astfel, fie ca vorbim despre benzina sau motorina, cel mai important aspect pe care trebuie sa-l luati in calcul este siguranta. Trecerea de la diesel la benzina poate fi complicata, mai ales pentru soferii fara experienta. Asadar, alegeti tipul de motor care va face sa va simtiti confortabil si cu care sunteti deja obisnuit.