Swipe to the left

Legea anvelopelor de iarnă - Tot ce TREBUIE să știi pentru a NU avea probleme în anotimpul rece

Autor: AUTO SOFT 26 noiembrie 2020 24236 Vizualizari Niciun comentariu

Anvelopele de iarnă sunt acele tipuri de cauciucuri care au o construcție specială și caracteristici care le fac mai potrivite pentru folosirea zilnică în perioadele cu temperaturi scăzute și pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheață. Principalele avantaje ale acestor tipuri de anvelope sunt asigurarea unei stabilități mai bune pe drumurile alunecoase, des întâlnite în timpul iernii și micșorarea distanței de frânare în condițiile sezonului rece.

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile pentru a reuși să treci cu brio iarna geroasă, plină de zăpadă. De asemenea, vei afla care sunt prevederile legislative cu privire la cauciucurile obligatorii în acest anotimp, care sunt avantajele montării lor și cum le alegi din gama bogată de produse existente pe piața din România.

Cuprins:

1. Prevederi legislative cu privire la anvelopele de iarnă

2. Cum alegi anvelopele de iarnă obligatorii

#

1. Prevederi legislative cu privire la anvelopele de iarnă

Obligativitatea folosirii unor anvelope speciale, atunci când se rulează pe suprafețe acoperite de polei, gheață sau nea, a apărut în anul 2002, prin elaborarea ordonanței de urgență numărul 195. Printre prevederile ei se află și articolul 112, care prevede obligativitatea proprietarilor de a-și dota autoturismele cu cauciucuri de iarnă, dacă circulă pe drumuri publice, acoperite de zăpadă.

Legislația rutieră nu prevede o anumită perioadă de timp în care autoturismele trebuie să fie dotate cu astfel de roți, ci doar condițiile de trafic specifice. Așadar, obligativitatea montării acestor accesorii pentru mașina de la 1 noiembrie este doar un mit. Teoretic, legea este valabilă, chiar și în mijlocul verii dacă șoseaua este acoperită de zăpadă.

Toate autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, excepție făcând cele de transport marfă, cu o greutate mai mare de 3,5 tone și cele care transportă persoane, cu mai mult de 9 locuri, printre care și cel al șoferului. Acestea trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar pe roțile motoare sau să aibă montate alte dispozitive antiderapante, cum ar fi lanțurile de iarnă.

Legea prevede și ce tipuri de anvelope sunt acceptate. Obligatoriu trebuie să fie trecute pe ele inscripțiile M+S, M.S. sau M&S. Deci anvelopele all-season, care nu au aceste inscripții, nu sunt considerate conforme.

Sancțiunile în cazul parcurgerii drumurilor publice în condiții de iarnă, fără a avea montate astfel de anvelope, sunt reprezentate printr-o contravenție cu penalizare între 9 și 20 de puncte de amendă (între 1305 și 2900 lei). În plus, certificatul de înmatriculare va fi reținut până la prezentarea dovezii că mașina este echipată corespunzător.

Pe lângă pedepsele legale, primite într-o situație nedorită, mai există un neajuns. Dacă se provoacă un accident și mașina nu este dotată cu anvelopele potrivite pentru sezonul rece, unele societăți de asigurare nu vor oferi despăgubiri, considerând că șoferul a fost vinovat.

#

2. Cum alegi anvelopele de iarnă obligatorii

Alegerea anvelopelor de iarnă potrivite este foarte importantă, pentru că în această privință se pot face anumite greșeli costisitoare.

  • Dimensiunile anvelopelor trebuie să fie cele standard, pe toate roțile, iar cauciucurile să aibă obligatoriu inscripționate literele ce dovedesc că sunt potrivite. Atenție la anvelopele chilipir, cumpărate de pe site-uri obscure, deoarece unii vânzători aleg să le falsifice prin lipirea marcajelor pe cauciucuri de vară!
  • Calitatea acestora cu privire la distanța de frânare și la eficiența energetică, dar și la zgomotul scos în timpul rulării, este marcată printr-o serie de litere, de la A la G, unde A este reprezentată de cele mai performante, iar G se referă la cele mai puțin performante;
  • Unii conducători auto fac greșeala și achiziționează anvelope de iarnă la mâna a doua, considerând că fac o economie foarte mare. Realitatea este că acestea au fost abandonate de proprietarii anteriori pentru că sunt fie prea uzate, fie prea vechi sau au alte defecțiuni. Practic, economia de bani dispare, deoarece aceste cauciucuri second-hand vor putea fi folosite o perioadă scurtă de timp, iar calitatea lor rămâne îndoielnică.

În concluzie, proprietarii de autovehicule care doresc să nu aibă probleme imediat ce a sosit iarna, atât din punct de vedere legal, cât și a siguranței în trafic, trebuie să-și programeze din timp o vizită la service pentru a monta anvelopele de iarnă obligatorii!

Surse foto:

Pinterest.com

Shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto