Swipe to the left

M+S la cauciucuri - Caracteristici, întreținere și mod de utilizare!

Autor: AUTO SOFT 8 ianuarie 2021 6447 Vizualizari Niciun comentariu

Odată cu venirea iernii, este necesară schimbarea cauciucurilor mașinii. Acest lucru înseamnă că trebuie să fii la curent cu toate prevederile legale, pentru a putea circula în siguranță și fără riscuri. Anvelopele acceptate de lege trebuie să conțină anumite marcaje, care atestă siguranța în mers. Pentru a înțelege de ce pneuri ai nevoie și, mai ales, pentru ce sunt atât de importante, consultă articolul de mai jos!

Cuprins

1. Ce înseamnă M+S la anvelope?

2. Cum se întrețin cauciucurile de iarnă M+S

#

1. Ce înseamnă M+S la anvelope?

Înainte de orice, trebuie să știi ce înseamnă mai exact această inscripție. „M” vine de la „mud”, iar „S” de la „snow” (noroi și zăpadă). Anvelopele „Ms”, „M+S” sau „M&S” sunt construite special pentru ca mașina să aibă o aderență cât mai mare pe suprafețele greu accesibile pentru cauciucurile normale. Totuși, acest marcaj nu înseamnă că toate pneurile sunt speciale pentru iarnă. El se regăsește pe cele all-season, însă nu și pe cele pentru vară. Ceea ce le face speciale pentru condițiile de vreme nefavorabilă este că au un profil crestat adânc pe toată suprafața de rulare, iar canalul din bandă este mult mai lat, fapt care oferă o tracțiune mult mai mare.

În ceea ce privește anvelopele pentru iarnă (diferite de cele all season), ele trebuie să aibă înscripționate încă un marcaj special, mai exact, un fulg de nea într-o creastă alpină, sau într-un munte cu trei piscuri. Semnul de „All season”, fără „MS” nu intră în categoria anvelopelor omologate special pentru iarnă, așa cum este prevăzut în Ordonanța Guvernului nr. 5. De aceea, pentru temperaturile scăzute și pentru a nu exista niciun risc în ceea ce privește aderența cauciucurilor pe teren accidentabil, adică noroi, zăpadă, polei și gheață, ai nevoie de marcajul „M+S”. Datorită îmbunătățirilor care vin la pachet cu această inscripție, vei beneficia de o mai mică distanță de frânare pe carosabil.

Atât anvelopele all-season, cât și cele de vară sunt mai potrivite pentru lunile în care temperaturile nu scad sub +7 grade Celsius. Tocmai de aceea nu este indicat să folosești cauciucurile pentru iarnă pe tot parcursul anului, pentru că vara ele se pot uza permanent.

De asemenea, există pe piață și anvelope care au inscripția „MS” și sunt speciale pentru vară, însă nu sunt adecvate pentru folosirea lor la mai puțin de 7 grade Celsius. Așadar, pentru a circula în siguranță și legal este necesar să îți echipezi autovehiculul cu anvelope care au inscripționate atât marcajul ”M+S”, cât și semnul fulgului.

Marcajul „M+S”, singular prezent pe pneuri este legal în România, însă, din cauza condițiilor meteo extrem de scăzute, este esențială utilizarea cauciucurilor care au și inscripția alpină.

#

2. Cum se întrețin cauciucurile de iarnă M+S

Anvelopele pentru zăpadă funcționează pe o varietate de suprafețe, inclusiv pavaj (umed sau uscat), noroi, gheață sau zăpadă. Designul benzii de rulare a anvelopelor pentru zăpadă este adaptat în primul rând pentru a permite pătrunderea acesteia în banda de rulare, unde se compactează și oferă rezistență la alunecare.

Pentru a te asigura că poți folosi cu încredere și în următorii ani anvelopele „MS”, trebuie să ții cont de câteva sfaturi în ceea ce privește întreținerea lor.

În primul rând, verifică presiunea din pneuri, pentru că temperatura extrem de scăzută din timpul iernii va face ca aceasta să scadă. Acest lucru este valabil mai ales în momentul în care utilizezi anvelopele. Conducerea cu presiune mică nu va face decât să grăbească uzura benzii de rulare și să îți reducă gradul de manevrabilitate al mașinii.

În al doilea rând, schimbă regulat poziția pneurilor, pentru a evita uzura pe o singură parte. Aliniază-le și echilibrează-le ori ce câte ori este nevoie.

Iar ultimul, dar cel mai important aspect, este depozitarea acestora pe timpul verii. Prima dată, asigură-te că sunt curățate. Apoi, depozitează-le într-un spațiu curat și uscat, de preferat în garajul personal sau la un hotel de anvelope, ferite de soare sau orice sursă de căldură. Mai mult, pune-le cât mai departe substanțele care le pot umezi, ca uleiurile și lubrifiantele.

Așadar, acordă cât mai mare atenție anvelopelor pe care urmează să le achiziționezi. Este esențial să ții cont de toate informațiile de mai sus, pentru a te asigura că orice deplasare pe care o faci, se desfășoară în completă siguranță.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto