Swipe to the left

PCD: ce reprezintă și ce legătură are cu CB și Offset?

Autor: AUTO SOFT 12 ianuarie 2021 6680 Vizualizari Niciun comentariu

Roțile mașinii joacă un rol esențial atunci când vine vorba de siguranță, stabilitate și control în timpul rulajului pe suprafața carosabilă. Orice defecțiune la nivelul acestora poate cauza daune extrem de mari, atât pentru mașină, cât și pentru pasageri.

De asemenea, roțile sunt componente de sine stătătoare, separate de autovehicul, care intră în componența sistemului mecanic. În același timp, roțile nu sunt compuse doar din anvelopă, ci trebuie luate în considerare și jantele, care au rolul de a asigura conexiunea dintre roată și mașină.

Prin urmare, montajul și tipul jantelor este esențial pentru siguranța și stabilitatea vehiculului. De aceea, atunci când alegi o pereche de jante, trebuie să iei în considerare și să te informezi bine asupra unor elemente de măsură precum PCD, CB și Offset.

Cuprins

1. Ce este PCD?

1.1 Definiție PCD

1.2 Cum se măsoară PCD?

2. PCD, CB și Offset

2.1 Legătura dintre PCD și CB

2.2 Legătura dintre PCD și Offset

#

1. Ce este PCD?

Unul dintre cele mai importante elemente de măsură atunci când vine vorba despre montarea jantelor este PCD. Acesta nu este același pentru orice autovehicul, ci diferă în funcție de brand și de dimensiunea jantelor.

Noțiunea de PCD nu este foarte clară în rândul șoferilor, de aceea este esențială studierea atentă a acesteia pentru a asigura jantelor un montaj sigur și solid. Cu toate acestea, indiferent de cât bine stăpânești informațiile despre măsurarea elementelor jantei sau metodă de montaj, este esențial să faci acest lucru într-un service de anvelope specializat.

#

1.1 Definiție PCD

Prin definiție, PCD reprezintă măsura diametrului cercului imaginar care se trage prin centrul tuturor bolțurilor sau prezoanelor de pe o roată. La rândul său, denumirea reprezintă un acronim pentru Pitch Circle Diameter, ceea ce înseamnă diametrul cercului imaginar. Popular, PCD mai este cunoscut sub denumirea simplă de „distanță între prezoane”.

PCD-ul diferă în funcție de brand-ul mașinii și de tipul de jantă, ceea ce înseamnă că acest aspect trebuie luat în considerare în funcție de anumite caracteristici ale autovehiculului. În caz contrar, există riscul unei montări defectuoase a jantelor sau a nepotrivirii prezoanelor.

#

1.2 Cum se măsoară PCD?

PCD la jante se măsoară în funcție de numărul de prezoane care este diferit, în funcție de brand-ul mașinii și de tipul de jantă.

O jantă poate avea între 3 și 8 prezoane, dar nu există una cu 7. În cazul jantelor cu număr par, măsurătoarea se face mereu în același fel și reprezintă distanța dintre centrele a 2 prezoane opuse.

În cazul jantelor cu 3 prezoane, PCD reprezintă diametrul cercului care trece prin centrul fiecăruia.

Pentru jantele cu 5 prezoane se calculează diametrul cercului care se formează din marginea exterioară a unuia până în centrul celui din partea opusă.

#

2. PCD, CB și Offset

Nu este de ajuns să știi ce înseamnă PCD la jante, ci trebuie cunoscută și relația pe care această măsură o are cu alte caracteristici ale jantei.

Astfel, pe lângă PCD, mai trebuie stabilit ce înseamnă CB și Offset-ul, precum și legătura dintre acestea și PCD.

#

2.1 Legătura dintre PCD și CB

CB reprezintă gaura centrala a jantei, iar numele său este un acronim pentru Central Bore. Aceasta este folosită pentru a fixa butucul, fiind practic primul punct de conexiune dintre roată și mașină.

Atât PCD, cât și CB reprezintă niște măsuri ale găurilor, fie că este vorba de cele pentru prezoane sau pentru butuci. În schimb, corespondența acestor măsuri asigură, în primul rând, conexiunea dintre mașină și roată, prin CB-ul care trebuie să se potrivească butucului, precum și fixarea stabilă și sigură a prezoanelor.

#

2.2 Legătura dintre PCD și Offset

Offset-ul reprezintă distanța dintre linia centrală a roții și planul suprafeței de montare pe butuc a acesteia. La fel ca PCD și CB, aceasta se măsoară în milimetri și poate fi negativ, pozitiv sau zero.

Chiar dacă amândouă sunt elemente de luat în considerare la montarea jantelor, PCD și Offset nu se influențează reciproc, deoarece au roluri separate.

Concluzii

Prin urmare, PCD-ul trebuie să corespundă tipului de jantă și, împreună cu celelalte elemente de măsură, să asigure o fixare corespunzătoare pentru a nu cauza probleme pentru siguranța pasagerilor sau dificultăți de control asupra mașinii.

Sursa foto: Envato.com