Swipe to the left

Cum se reglează geometria roților?

Autor: AUTO SOFT 13 martie 2019 16353 Vizualizari Niciun comentariu

Geometria roților este de o importanță deosebită, mai ales atunci când vine vorba despre siguranța dumneavoastră și a pasagerilor care vă însoțesc. În ceea ce privește anvelopele, durata de viață a acestora poate fi prelungită în cazul în care reglarea geometriei roților se realizează corespunzător, fiind evitată, în acest mod, uzura accelerată.

Când trebuie să reglați geometria roților?

Trebuie să apelați la servicii de reglare a geometrie a roților în momentul în care, după ce dați ușor drumul volanului, direcția nu este dreaptă, mașina virând fie la stânga, fie la dreapta.

De asemenea, în cazul în care ați lovit un obstacol sau dacă vi se pare că anvelopa nu are un aspect uniform, este indicat să contactați un service care să ofere servicii de reglare a geometriei roților și de refacere a unghiului de fugă. Dacă vreun element al suspensiei sau al direcției este înlocuit sau dacă ați achziitonat recent un set nou de anvelope și vreți să evitați uzura lor prematură, atunci este, din nou, indicat să reglați geometria roților.

Care este procedeul de reglare a geometriei roților?

Paralelismul este reglat prin ajustarea unghiului de fugă, unghiului de convergență și a unghiului de cădere al roții.

Probabil că vă întrebați ce este acela un unghi de fugă la roți. Atunci când mașina este privită din lateral, el se măsoară în grade între axa pivotului și perpendiculara pe sol.

Atunci când unghiul de fugă nu este cel corect, direcția mașinii se schimbă, fiind necesară evaluarea și optimizarea acestuia. În momentul în care simțiți vibrații puternice în volan, cu atât mai mult cu cât ar fi însoțite și de nemenținerea direcției mașinii, reglarea geometriei roților se impune a fi realizată.

Ceea ce se urmărește prin reglarea unghiurilor roților este corectarea unghiului de convergență al roților și a unghiului de cădere.

Unghiul de convergență este important în momentul virajelor, fiind cel care determină modul în care mașina reacționează la acestea. El se poate măsura prin calcularea distanței dintre partea anterioară și cea posterioară a două roți care se află pe aceeași osie, dar doar atunci când privim mașina de sus. Dacă ne aflăm în prezența unui unghi de convergență pozitiv, atunci se va vira prea puțin în curbe. Dacă vorbim de un unghi de convergență negativ, atunci se va vira prea mult în curbe, iar confortul și siguranța pasagerilor pot fi afectate.

Cum se măsoară unghiul de cădere?

Atunci când mașina este privită frontal, dacă roțile mașinii par a ieși în exterior în partea lor superioară, atunci unghiul de cădere este pozitiv, iar atunci când se înclină înspre interiorul mașinii, unghiul este negativ. În cazul în care acest unghi nu este reglat optim, atunci mașina se va mișca în lateral, fără să existe un control în timpul virajelor.

AUTO SOFT vă recomandă să verificați geometria roților la fiecare 10.000 de km parcurși și, de asemenea, și atunci când schimbați anvelopele.

Cele 4 puncte de service AUTO SOFT vă stau la dispoziție cu echipamente de ultimă generație pentru a realiza serviciul de reglare a geometriei roților în mod eficient, sigur și rapid, la prețuri atractive.

Adaugat in: Sfaturi auto