Swipe to the left

De ce este importantă îndreptarea jantelor

Autor: AUTO SOFT 23 aprilie 2019 12730 Vizualizari 1 comment

Un drum cu mașina pe drumurile pline de gropi și mărginite de borduri supradimensionate se poate sfârși brusc cu o avariere a jantelor. Un asemenea incident ar trebui urmat de o vizită la un service specializat, dar sunt șoferi care nu vor îndreptarea jantelor afectate și își continuă drumul.

Îndoirea unei jante poate afecta roata unui autoturism în mai multe feluri. Dacă este una gravă, poate afecta etanșeitatea cauciucului pe roată și se pierde aer. În această situație o vizită la un service este obligatoriu. Dacă etanșeitatea nu este afectată și janta ”suferă” doar din punct de vedere estetic, este alegerea șoferului dacă o îndreaptă sau nu.

Jantele strâmbe produc efecte nedorite în timp

Chiar dacă o jantă îndoită puțin nu afectează pe moment mașina, nereparată va produce vibrații, unele insesizabile la nivelul volanului, dar care afectează direcția pe termen lung. Îndreptarea jantelor, urmată și de o echilibrare a acestora, le va prelungi durata de viață, va scădea uzura pneurilor și va asigura o direcție mai precisă. Starea precară a drumurilor afectează constant trenul de rulare, așa că repararea jantelor îndoite este recomandat să se facă periodic.

Îndreptarea jantelor de tablă și a celor din aliaj

Atât jantele de tablă, cât și cele din aliaj pot să se strâmbe în urma unui șoc, dar repararea fiecăreia dintre ele necesită metode diferite. Mai puțin aspectuoase, dar mai rezistente, jantele de tablă pot avea parte de un tratament brutal de îndreptare în unele service-uri. Mai exact prin lovituri de ciocan, care readuc janta la o formă apropiată de cea inițială.

Metodele moderne folosite de service-urile profesioniste presupun îndreptarea jantelor îndoite prin roluire. Jantele din tablă sunt fixate într-un aparat de îndreptat și îndreptarea zonelor afectate prin presiune.

Îndreptarea jantelor din aliaj se face prin încălzirea prealabilă a zonei afectate, pentru a deveni mai maleabilă și apoi aducerea la forma corectă cu ajutorul unei prese hidraulice.

Și din punct de vedere al costurilor, jante de tablă vs. jante de aliaj, îndreptarea celor din urmă este mai scumpă, din cauza tehnologiei folosite.

AutoSoft oferă servicii profesioniste și moderne pentru îndreptat jante de autoturisme, folosind cele mai performante echipamente și având la dispoziție numeroși experți în domeniu.
Adaugat in: Sfaturi auto
Alexandru Andrei 5 septembrie 2022 at 17:33
Și dacă jantele sunt vopsite recent , afectează vopseaua îndreptarea lor ? Mulțumesc !