Swipe to the left

Distanța de frânare - Află tot ce trebuie să știi despre ea pentru a evita accidentele rutiere!

Autor: AUTO SOFT 21 octombrie 2020 8291 Vizualizari 1 comment

Viteza excesivă și aprecierea incorectă a distanței optime de frânare se numără printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Atunci când ești la volan, este esențial să știi să te adaptezi condițiilor de trafic, să păstrezi distanța necesară între autovehicule și să fii foarte concentrat la drum.

Orice secundă de neatenție, în care întârzii să apeși pedala de frână, determină automobilul să parcurgă o distanță în plus, care poate fi fatală pentru participanții la trafic. Află din acest articol cum să estimezi corect distanța de frânare, astfel încât să eviți producerea unei coliziuni nedorite în trafic.

Cuprins

1. Ce este distanța de frânare a autoturismelor?

2. Care sunt factorii care influențează distanța de frânare?

2.1.Factori care afectează distanța de reacție

2.2.Factori care afectează distanța de frânare

3. Care este distanța regulamentară între mașina ta și cea din față?

#

1. Ce este distanța de frânare a autoturismelor?

De cele mai multe ori, necesitatea de a frâna survine brusc, pe neașteptate, însă mașina nu se oprește exact atunci când șoferul calcă pedala de frână. Autovehiculul parcurge o anumită distanță din momentul în care conducătorul detectează pericolul și până când autoturismul se oprește complet. Această porțiune de drum se numește distanță totală de oprire și este, la rândul ei, compusă din distanța de reacție și cea de frânare.

Distanța de reacție reprezintă drumul parcurs de mașină din clipa în care șoferul a conștientizat că trebuie să oprească și până în momentul frânării propriu-zise. În câteva fracțiuni de secundă, cât durează viteza de reacție, autovehiculul se poate deplasa câțiva metri.

Distanța de frânare este porțiunea de drum parcursă din momentul în care conducătorul auto apasă pedala de frână și până când mașina se oprește complet.

DISTANȚA TOTALĂ DE OPRIRE = DISTANȚA DE REACȚIE + DISTANȚA DE FRÂNARE

#

2. Care sunt factorii care influențează distanța de frânare?

Viteza este unul dintre principalii factori care influențează distanța pe care o parcurge autoturismul din momentul în care șoferul a apăsat pedala de frână și până se oprește complet. Pe lângă viteza mașinii, există mai mulți factori care pot influența atât distanța de reacție, cât și pe cea de frânare.

#

2.1. Factori care afectează distanța de reacție

  • Starea de oboseală a șoferului

Lipsa somnului afectează grav atenția șoferului, conștientizarea pericolului și timpul de reacție. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca, atunci când ai de făcut un drum mai lung, să faci o pauză la fiecare două ore. Diverse studii au demonstrat faptul că, după acest interval de condus, capacitatea de concentrare scade și viteza de reacție este mai lentă.

  • Consumul sub influența substanțelor interzise (băuturi alcoolice, droguri sau medicamente - sedative, somnifere, tranchilizante)

Aceste substanțe încetinesc viteza de reacție a unei persoane și, astfel, se va observa o întârziere de la momentul detectării pericolului și până când șoferul frânează.

  • Neatenția

Dacă nu ești concentrat la drum, nu vei putea reacționa la timp în cazul unui potențial pericol. Telefoanele mobile și transmiterea mesajelor în timpul condusului sunt principalii factori care afectează în mod negativ viteza de reacție, însă există și alte activități care te pot încurca, cum ar fi radioul sau conversațiile cu pasagerii.

#

2.2. Factori care afectează distanța de frânare

Mașina nu se oprește complet exact în clipa în care ai apăsat pedala de frână, ci se va mai deplasa în continuare o anumită porțiune de drum. Distanța de frânare a autoturismelor poate fi afectată de următorii factori:

  • Defecțiuni la sistemul de frânare - Dacă o mașină are plăcuțe de frână extrem de uzate, ea se va opri mult mai greu din rulare. ABS-ul ajută procesul de frânare, deoarece scade riscul de blocare a roților.
  • Starea drumului și condițiile meteo - Distanţa parcursă de mașină după frânarea propriu-zisă poate fi mai mare dacă şoseaua este umedă sau acoperită cu zăpadă, s-a format polei sau există alte condiții nefavorabile, care fac ca nivelul aderenţei să scadă.
  • Starea cauciucurilor - Dacă anvelopele nu sunt adaptate la condițiile de drum, distanța de frânare poate fi afectată. Aderența cauciucurilor este diferită pe carosabilul umed fata de cel uscat, astfel că este important să te asiguri că le folosești în mod corespunzător. Distanța de frânare mai este influențată și de gradul de uzură și de presiunea pneurilor.
  • Greutatea mașinii - Cu cât vehiculul este mai greu, cu atât distanța de frânare va fi mai mare.

#

3. Care este distanța regulamentară între mașina ta și cea din față?

Este esențial să păstrezi mereu o distanță optimă între mașina ta și cea din față, deoarece în acest fel:

  • vei avea o imagine mai bună asupra drumului;
  • vei avea timp să reacționezi și să oprești la timp dacă mașina de dinainte frânează brusc;
  • vei economisi combustibil, deoarece vei conduce preventiv și nu va trebui să frânezi de fiecare dată când mașina din față încetinește.

Codul rutier specifică faptul că șoferul ”unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii”, însă nu este menționată distanța exactă. Pentru a ști exact câți metri trebuie să păstrezi față de mașina din față, iată valorile indicate de specialiști cu privire la distanța de frânare în funcție de viteza autovehicului:

Viteza (km/h)

50

70

90

100

110

120

130

140

Distanța de reacție (m/sec)

13.8

19.4

25

27.8

30.55

33.3

36.1

38.8

Distanța de frânare (m/sec)

19

37

61

78

90

108

130

147

Distanța totală de oprire (m)

32.8

56.4

86

105.8

120.6

141.3

166.1

185.8

Pe lângă aceste informații, mai există o modalitate pentru a calcula dacă ai suficient spaţiu de frânare. Aceasta este ”regula de 2 secunde” și recomandă să-ți iei ca reper un stâlp şi să numeri până la doi din momentul în care spatele maşinii din faţă a trecut de el. Dacă îl depăşești înainte să termini de numărat, înseamnă că trebuie să te îndepărtezi mai mult de vehiculul dinaintea ta.

Așadar, ține cont de aceste aspecte și fii foarte atent de fiecare dată când te urci la volan. Siguranța ta și a participanților la trafic depinde în mare măsură de capacitatea ta de reacție la identificarea unui pericol iminent și de distanța de frânare a autoturismului pe care-l conduci.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto
Mile Marin 12 iunie 2021 at 22:58
Chiar as vrea sa vad si eu soferi care mentin 30 m distanta...la 50 km/h...
Nici daca ploua nu vezi asa ceva...