Swipe to the left

Durata de viață a anvelopelor: întreținere și sfaturi pentru a o prelungi

Autor: AUTO SOFT 8 aprilie 2020 1254 Vizualizari Niciun comentariu

Orice anvelopă are o anumită durată de viață, fiind perioada care începe la data fabricației înscrisă chiar pe suprafața acesteia și se încheie în momentul în care ea fie prezintă defecțiuni ireparabile, fie nu mai poate rula în condiții de maximă siguranță.

Durata de viață a uneiREPLACED-HREF-1 poate varia în funcție de modul în care ea este întreținută și de modul șoferului de a conduce. În foarte puține cazuri este influențată durata de viață a anvelopelor de kilometrii parcurși, deoarece acest scenariu presupune ca anvelopele să fie întreținute perfect, să nu fie supuse condițiilor extreme iar condițiile de circulație să fie optime aproape constant.

Prin urmare, este esențial să știi câteva informații despre modul de întreținere a anvelopelor și de prelungire a duratei lor de viață.

Cuprins

1. Întreținerea corespunzătoare pentru o durată de viață a anvelopelor corespunzătoare

1.1 Verifică informațiile de pe codul DOT

1.2 Utilizare și depozitare necorespunzătoare

1.3 Perioada de valabilitate a anvelopelor

2. Prelungirea duratei de viață a anvelopelor

2.1 Mentenanța periodică a anvelopelor

2.2 Folosirea corespunzătoare în funcție de sezon a anvelopelor

2.3 Repoziționarea anvelopelor

#

1. Întreținerea corespunzătoare pentru o durata de viață a anvelopelor corespunzătoare

REPLACED-HREF-10 este o practică esențială atunci când vine vorba de durata de viață a cauciucurilor. În acest fel, te asiguri că ele funcționează corespunzător în mod constant și te ajută să previi eventualele defecțiuni care pot avea loc chiar în timpul circulației.

#

1.1 Verifică informațiile de pe codul DOT

REPLACED-HREF-11 apare înscris chiar pe suprafața anvelopei și este format din 4 cifre, primele două reprezentând săptămâna în care a fost fabricată anvelopa și celelalte două reprezintă anul. În funcție de acest cod, poți calcula estimativ durata de viață a anvelopelor dacă sunt noi, dar și perioada în care au fost supuse uzurii dacă folosești unele second-hand.

#

1.2 Utilizare și depozitare necorespunzătoare

Mentenanța anvelopelor se desfășoară și atunci când ele nu sunt folosite în mod direct. Astfel, dacă e important să utilizezi anvelopele corespunzătoare sezonului, e la fel de important să le depozitezi pe celelalte într-un mediu potrivit. Astfel,REPLACED-HREF-12 trebuie păstrate la temperaturi scăzute atunci când nu le folosești, iar cele de vară la temperaturi mai ridicate.

#

1.3 Perioada de valabilitate a anvelopelor

Nu există o perioadă de valabilitate prestabilită a anvelopelor, deoarece aceasta este redată de gradul de uzură. Chiar dacă cele mai cunoscute variante sunt 6 sau 10 ani, trebuie să știi că martorii de uzură dau primele semne ale nevoii de schimbare. Astfel, dacă martorii de uzură sunt mai mici 1,6 mm la anvelopele de vară și sub 4 mm la cele de iarnă, ele trebuie schimbate.

#

2. Prelungirea duratei de viață a anvelopelor

Pentru a prelungi pe cât de mult posibil durata de viață a anvelopelor este nevoie să ai în vedere câteva practici care te vor ajuta să-ți păstrezi cauciucurile în condiții optime de funcționare o perioadă de timp mai lungă.

#

2.1 Mentenanța periodică a anvelopelor

Monitorizarea activității mașinii, dar și a gradului de uzură a anvelopelor favorizează durata de viață a acestora. Este bine să acorzi aceeași importanță și pieselor care intră în legătură directă cu anvelopa, cum ar fi suspensiile. De asemenea, nu uita să verifici cât se poate de des presiunea roților și să le asiguri regulat echilibrarea.

#

2.2 Folosirea corespunzătoare în funcție de sezon a anvelopelor

Utilizarea corespunzătoare a anvelopelor în funcție de anotimp nu îți oferă doar un plus de siguranță, ci te ajută să beneficiezi de aceleași anvelope mai mulți ani la rând. Prin urmare, este esențial să înlocuiești anvelopele de vara cu cele de iarnă în momentul în care temperaturile scad ireversibil și invers. În același timp, ține cont de faptul că durata de viață a anvelopelor de iarnă se scurtează în momentul în care le folosești pe timpul sezonului cald, rezultatul fiind un consum de combustibil mai mare. În ceea priveșteREPLACED-HREF-13, este bine să le folosești pe trasee mici, în zone urbane și să eviți expunerea lor la temperaturi extreme.

#

2.3 Repoziționarea anvelopelor

Un mic truc care te va ajuta să beneficiezi de anvelope mai mult timp este schimbarea lor între ele. Această practică te ajută să asiguri o uzură uniformă, deoarece anumite anvelope pot fi mai solicitate decât altele, în funcție de traseele pe care circuli, de modul de conducere și de modelul mașinii.

Concluzie

La baza unei durate lungi de viață și a unei funcționări optime stă întreținerea anvelopelor. De fapt, același principiu se aplică pentru fiecare componentă în parte, iar o mentenanță corespunzătoare te ajută să economisești sume importante de bani și să eviți defecțiuni ireparabile sau circulația în condiții de nesiguranță.

sursă foto: envato.com, pinterest.com

Adaugat in: Sfaturi auto