Swipe to the left

Importanța anvelopelor auto de calitate

Autor: AUTO SOFT 25 februarie 2020 1681 Vizualizari Niciun comentariu

La fiecare drum pe care îl facem, vrem să folosim cât mai mult din puterea mașinii. Energia dezvoltată de motor este trasmisă roților, iar anvelopele sunt interfața dintre autovehicul și șosea. Dacă avem cauciucuri de calitate, atunci această putere va fi folosită mai eficient. Cercetările pe care producătorii de anvelope auto din întreaga lume le fac se îndreaptă nu numai asupra unui raport cât mai bun între puterea dezvoltată de motoare și eficiența la nivelul trenului de rulare, dar și asupra creșterii aderenței, a scăderii consumului de carburant, prin scăderea rezistenței la rulare, a nivelului de zgomot și a creșterii confortului ocupanților mașinii.

Oferta actuală de mărci și modele de anvelope este foarte diversificată, încercând să acopere toate segmentele de cerere. Plecând de la cea mai simplă clasificare: anvelope de vară, anvelope de iarnă, anvelope all season, segmentarea pieței este tot mai mare, pe măsură ce introducem noi caracteristici: producător, dimensiuni, indice de viteză, indice de sarcină, clasă de eficiență, nivel de zgomot, distanță de frânare etc.

Alegerea unor cauciucuri potrivite poate fi un proces îndelungat, dar merită toată atenția, pentru că va avea impact pe mai multe niveluri. Dacă prețul este singurul criteriu sau cel mai important, alegerea se poate întoarce împotriva ta. Inclusiv din punct de vedere financiar.

Rezistența la rulare a anvelopelor are o pondere între 18 și 25% din consumul de carburant al mașinii. Cele 6 clase de eficiență energetică a unei anvelope arată cu cât crește consumul de combustibil la 100 de km, în raport cu clasa A, cea mai eficientă. Un cauciuc din clasa B va consuma cu 0,14 litri mai mult decât unul de clasa A, la fiecare 100 de km. Unul de clasă E, cu 0,45 litri mai mult. Dacă estimăm durata de viață a unei anvelope la 40000 de km, o mașină echipată cu cauciucuri din clasa G, va consuma cu aproximativ 5 plinuri de rezervor mai mult decât una echipată cu anvelope din clasa A. Privind doar din această perspectivă, economia inițială făcută la achiziționarea anvelopelor se poate transforma în pierdere.

Achiziționarea unor anvelope de calitate nu aduce avantaje doar din punct de vedere al consumului de combustibil, dar asigură și o aderență mai bună, un nivel de zgomot mai redus și un confort sporit pe șosea, datorită materialelor mai bune din care este fabricat cauciucul și a tehnologiilor înglobate. Achiziționând anvelope de calitate la momentul potrivit vei face cea mai bună alegere.

Adaugat in: Sfaturi auto