Swipe to the left

La ce să fii atent când alegi un scaun de mașină pentru copilul tău?

Autor: AUTO SOFT 7 octombrie 2019 2586 Vizualizari Niciun comentariu

Călătoriile cu mașina sunt un mod ideal de a petrece timp de calitate cu familia și de a descoperi locuri noi. Atunci când ai copii, trebuie să te gândești la ce scaun de mașină să alegi pentru ca orice drum să fie făcut în siguranță.

Piața scaunelor auto pentru copii este extrem de diversă și o căutare pe site-urile care comercializează accesorii auto de interior necesită multă răbdare. Criteriile principale după care trebuie ales un scaun auto pentru cei mici țin de categoria de vârstă, greutatea copilului și sensul de orientare al scaunului față de sensul de mers.

Tipuri de scaune auto pentru copii, în funcție de vârstă și greutate

Pentru grupa de vârstă 0+ se recomandă scoica și coșulețul pentru bebeluși cu vârsta între 0 și 15 luni și greutate până la 14 kg. Acestea sunt orientate doar cu spatele la sensul de mers.

Scaunul convertibil se adresează copiilor până la 12 ani (grupa 0/1 sau 1/2/3), cu greutate până la 36 de kg. Orietarea acestor scaune este fie cu fața, fie cu spatele la sensul de mers (în cazul copiilor până la 4 ani) sau doar cu fața la sensul de mers.

Pentru categoria de vârstă 4-12 ani există și scaun auto booster, care este orientat cu fața la sensul de mers al mașinii.

O ultimă categorie de accesorii pentru copii este înălțătorul, care îi ajută să vadă mai bine drumul în timpul călătoriilor. Acesta se recomandă pentru copiii între 6 și 12 ani. Nici înălțătorul, nici scaunul auto booster nu au centură de siguranță integrate, așa că este necesară utilizarea centurilor de siguranță ale mașinii.

Anumite mărci de scaune de mașină pentru copii sunt modulare și pot fi adaptate pe măsură ce copilul crește, fiind astfel compatibile pentru mai multe grupe de vârstă. Trecerea de la o categorie de scaun auto la alta se face treptat, ținând cont de creșterea copilului în greutate și în înalțime, nu neapărat de vârsta acestuia. Abia când copilul nu mai poate sta confortabil în scaunul ales, este momentul pentru o schimbare.

Este important ca, indiferent de modelul de scaun ales, acesta să aibă înscris pe etichetă conformitatea cu normele europene de siguranță ECE R44.03 sau R44.04, așa că nu este indicat să alegeți mărci no name.
Adaugat in: Sfaturi auto