Swipe to the left

Prezoanele - Ce trebuie să știi despre aceste componente ale mașinii?

Autor: AUTO SOFT 10 aprilie 2020 7537 Vizualizari Niciun comentariu

Pentru a asigura atât conexiunea roților cu autovehiculul, cât și stabilitatea acestora, se folosesc piese de mici dimensiuni numite prezoane. Acestea joacă un rol foarte important în echilibrul mașinii, iar siguranța șoferilor este strâns legată de calitatea prezoanelor și de puterea cu care acestea sunt strânse și mențin roțile stabile.

Așa cumREPLACED-HREF-1 autovehiculelor vin cu dimensiuni specifice, și prezoanele trebuie să respecte anumite măsurători, astfel încât să se potrivească roților și să asigure maximul de stabilitate în timpul circulației. De asemenea, ele necesită și o mentenanță corespunzătoare, deoarece sunt supuse unui uzuri intense care le degradează în timp și dăunează siguranței totale a mașinii și a pasagerilor.

Cuprins

1. Informații de bază despre prezoane

1.1 Ce sunt prezoanele?

1.2 Rolul prezoanelor

1.3 Distanța dintre prezoane

2. Sfaturi pentru montarea corectă a prezoanelor

2.1 Folosește o cheie de cuplu

2.2 Asigură-te că elementele de fixare sunt cele potrivite

2.3 Respectă ordinea prezoanelor

#

1. Informații de bază despre prezoane

Chiar dacă sunt piese de mici dimensiuni, prezoanele sunt esențiale pentru siguranța în mers a pasagerilor mașinii. Prin urmare, este bine să știi câteva informații de bază despre ele, pentru a putea cunoaște modul lor de funcționare și pentru a asigura roților stabilitate totală.

#

1.1 Ce sunt prezoanele?

Prin definiție, prezoanele suntREPLACED-HREF-10 care asigură conexiunea dintre roți și autoturism.

În funcție de modul în care sunt montate, acestea sunt de două feluri:

- Prezoane tată (se montează prin înfiletare în fuzeta roții și sunt asemănătoare unor șuruburi)

- Prezoane mamă (se montează direct pe șuruburile deja existente în fuzetă)

De asemenea, există prezoane cu profil conic, specificeREPLACED-HREF-11, și prezoane cu piuliță fixă pentru jantele de tablă.

#

1.2 Rolul prezoanelor

Principalul rol al prezoanelor este să asigure fixarea și stabilitatea roților. Pentru acest lucru, prezoanele fixează janta de butucul roții prin înfiletarea în corpul butucului, asigurând prinderea corespunzătoare a jantei.

În cazul în care prezoanele nu sunt montate corect, ele se pot slăbi, ceea ce înseamnă că roata se poate desprinde de mașină, punând în pericol siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

#

1.3 Distanța dintre prezoane

Pentru a prinde corect janta de autovehicul, prezoanele trebuie să respecte o anumită distanță. Distanța dintre prezoane reprezintă spațiul măsurat în milimetri dintre două prezoane opuse și nu consecutive. Reprezentarea se face în formulă “Numărul de prezoane X distanță în mm dintre 2 prezoane opuse”. În cazul în care vei întâlni, de exemplu, o reprezentare de tipul 4X100, înseamnă că este vorba de un număr total de 4 prezoane, cu o distanță de 100 de milimetri între 2 prezoane opuse.

#

2. Sfaturi pentru montarea corectă a prezoanelor

Ca oricare alte accesorii auto, prezoanele au nevoie de o montare corespunzătoare pentru a funcționa în condiții optime și pentru a asigura un maxim de siguranță pentru pasagerii din autovehicul. Ține cont de câteva sfaturi esențiale cu ajutorul cărora poți aborda corect cuplul de strângere al prezoanelor și, prin urmare, a le asigura o fixare totală.

#

2.1 Folosește o cheie de cuplu

Cu ajutorul unei chei de cuplu, vei avea control total asupra prezoanelor atunci când le montezi. Evită să le strângi manual. Acest lucru este permis doar în faza inițială, când așezi prezoanele pe poziție. De asemenea, evită și utilizarea unei chei cu impact pneumatice, deoarece poate strânge prezoanele prea tare.

#

2.2 Asigură-te că elementele de fixare sunt cele potrivite

Este esențial ca piesele pe care le folosești pentru fixare să fie corespunzătoare modelului de mașină. În caz contrar, pot apărea o serie de probleme cum ar fi contactul cu alte piese, dacă prezoanele sunt prea lungi și blocarea roților, fixarea incorectă pe jantă, în cazul prezoanelor prea scurte și alte probleme de acest fel. De asemenea, nu uita să înlocuiești prezoanele după cel mult 40 de cicluri de desfacere.

#

2.3 Respectă ordinea prezoanelor

Poziția corectă a roților este strâns legată de ordinea prestabilită a prezoanelor. Ea depinde de modelul prezoanelor. Este bine să știi cele mai întâlnite modele pentru piulițele în patru puncte (1-3-4-2), în cinci puncte (1-4-2-5-3) și șase puncte (1-4-5-2-3-6).

Concluzii

Prezoanele mașinii au nevoie de o atenție extrem de mare, deoarece ele asigură poziția și siguranța roților. De asemenea, acestea au nevoie de o mentenanță corespunzătoare și nu trebuie niciodată folosite în momentul în care uzura nu le mai permite să funcționeze în condiții optime, deoarece pot pune în pericol siguranța pasagerilor, a pietonilor și a celorlalți șoferi.

sursă foto: envato.com

Adaugat in: Sfaturi auto