Swipe to the left

Sfaturi auto pentru întreținerea mașinii în sezonul rece

Autor: AUTO SOFT 12 noiembrie 2019 3541 Vizualizari Niciun comentariu

Mașina care ne duce din punctul A în punctul B atunci când avem nevoie și în care mulți dintre noi își petrec zilnic ore bune, prinși în trafic, are nevoie periodic de îngrijire pentru a rămâne cât mai mult timp într-o stare optimă de funcționare și pentru a avea un aspect decent. Pentru că anotimpul rece se apropie, îți propunem câteva sfaturi și accesorii de întreținere auto, care te pot ajuta să îți protejezi eficient autoturismul.

  • Schimbă lichidul de răcire al motorului – esențial în funcționarea motorului, pentru că previne supraîncălzirea motorului și coroziunea acestuia, lichidul de răcire trebuie să aibă întotdeauna combinația optimă între apă și antigel. Acesta din urmă previne înghețarea lichidelor pe perioada iernii. Înainte ca temperaturile să se apropie de 0 grade, verifică nivelul și starea lichidului de răcire și nu uita că este recomandat ca acesta să fie schimbat la fiecare 30.000 de km, dacă întreținerea mașinii iarna este importantă pentru tine.
  • Pregătește-ți anvelopele de iarnă – vremea nu ține cont de iarna calendaristică, așa că putem deja să ne așteptăm la temperaturi aproape de pragul de îngheț și chiar la ninsori în anumite zone. Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este indicată, mai ales că amânarea momentului te va face să petreci din ce în ce mai mult timp la service-uri, odată ce vremea rea ”te va lua prin surprindere”, ca pe ceilalți.
  • Înlocuiește lichidul de parbriz – o inspecție la instalația de spălare a parbrizului și a lunetei este oportună în această perioadă. Pentru a preveni înghețarea lichidului de curățare în instalație trebuie ca acesta să fie înlocuit cu cel de iarnă, care rezistă la temperaturi de -30 sau -40 de grade. Este indicat să alegi un lichid de calitate, având în vedere că pe piață sunt și multe soluții de calitate îndoielnică în gama de accesorii de întreținere auto. Și ștergătoarele trebuie să fie verificate, iar cele la care cauciucul a îmbătrânit sau lama are imperfecțiuni să fie înlocuite.
  • Rezolvă defectele la nivelul caroseriei – Vremea rece, umezeala și zăpada pot afecta serios caroseria mașinii, dacă aceasta este lovită și tabla este expusă, nemaifiind protejată de vopsea. Dacă ai astfel de probleme, este indicat să le rezolvi până la venirea iernii, astfel încât elementele de caroserie să nu fie expuse și atacate de rugină.
  • Verifică instalația de aerisire și climatizare – Rolul climatizării nu este important doar vara, ci și în anotimpul rece, când se acumulează umezeală în habitaclu. Eliminarea acesteia înainte de a pleca la drum în zilele de iarnă este foarte importantă, așa că asigură-te că instalația de aerisire funcționează în parametri.
  • Verifică starea bujiilor și a bateriei – Pentru ca pornirea în sezonul rece să fie fără emoții, trece pe lista de sfaturi de întreținere auto iarna și verificarea bujiilor. Această operațiunie este indicată la fiecare 45-50.000 de km, iar o înlocuire a acestora la fiecare 100.000 de km. Bateria este foarte solicitată iarna, așa că ai grijă să ai una în stare optimă, care să nu te lase în prima dimineață geroasă.
  • Spală mașina mai des – în perioada rece este recomandat ca mașina să fie spălată mai des. Noroiul sau zăpada care se acumulează pe caroserie și la interiorul aripilor trebuie să fie îndepărtat periodic, pentru a nu permite umezelii să acționeze. Dacă vrei să-ți îngjijești mașina, fă mai des drumul până la spălătorie.
  • Echipează-ți mașina cu accesoriile potrivite – Pe perioada iernii este recomandat să ai în portbagaj câteva accesorii specifice, foarte utile în acest sezon. O lopată, un spray pentru dezghețarea parbrizului, un săculeț cu nisip, lichid de parbriz, o racletă sunt foarte utile când vremea este potrivnică.
  • Fă-i reviziile la timp – Mulți îți programează reviziile periodice toamna, pentru a avea mașina pregătită înainte de venirea iernii. Nu amâna vizita la un service specializat pentru o verificare amănunțită! Aceste efort te va scuti de multe probleme în viitor.