Swipe to the left

Sfaturi practice pentru șoferii care vor să-și cumpere anvelope de iarnă

Autor: AUTO SOFT 3 decembrie 2019 2677 Vizualizari Niciun comentariu

Trecerea la anvelope de iarnă nu trebuie să ne preocupe doar când apare prima ninsoare, ci din timp, odată cu scădere temperaturilor. Cauciucurile de vară își pierd din performanțe dacă temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius, chiar dacă afară este soare și pare o zi blândă de toamnă.

În cazul în care nu avem deja un set de cauciucuri de iarnă viabile, pe care să le montăm pe mașină, trebuie să cumpărăm unele noi. Cu foarte multe oferte în piață și cu diferite criterii de care trebuie să ținem cont, alegerea nu este întotdeauna ușoară.

Ce trebuie să urmărim când cumpărăm anvelope de iarnă?

  • Să stabilim criteriile cele mai importante, pe baza cărora să selectăm ofertele. Dacă te interesează în primul rând siguranța pe timp de iarnă, vei subordona toate celelalte caracteristici criteriului principal. Fiecare model de anvelopă de iarnă are o prezentare a caracteristicilor și tehnologiilor de care beneficiază, există teste independente care arată ce performanțe de frânare are pe suprafețe ude sau pe zăpadă și cât de manevrabilă este o mașină echipată cu aceste cauciucuri. Poți alege anvelopele și în funcție de clasa de eficiență din punct de vedere al consumului de combustibil sau în funcție de nivelul de zgomot la rulare. Prețul este un alt criteriu de selecție, dar nu este recomandat să fie cel mai important.
  • Să înlocuim toate cele 4 anvelope simultan. Chiar dacă ai o mașină cu trancțiune pe puntea față sau pe roțile din spate, nu este suficient să o echipezi cu cauciucuri de iarna performante doar pe roțile motoare. Dacă anvelopele sunt diferite, vor avea un comportament diferit în mers și mașina nu va răspunde corespunzător la comenzi, devenind dificil de controlat.
  • Să respectăm dimensiunile recomandate pentru modelul de mașină pe care îl avem. Acestea sunt trecute în cartea mașinii și asigură expoatarea în condiții optime a autovehiculului.
  • Să cumpărăm anvelope de iarnă noi. La achiziția anvelopelor trebuie să urmărești și data la care au fost fabricate, un DOT cât mai nou fiind de preferat, pentru că îți va permite să parcurgi mai mulți kilometri în condiții de siguranță. Chiar dacă este mai ieftin, un set de anvelope second hand nu va garanta performanțele modelului de anvelopă respectiv, fiind o alegere riscantă și nerecomandată șoferilor responsabili.
  • Să cumpărăm anvelope de la distribuitori de încredere și să fim atenți la perioada de garanție oferită. Chiar dacă alegi să cumperi făcând o vizită într-un magazin specializatsau intrând pe un magazin online de anvelope, apelează la distribuitori recunoscuți, care au relații directe cu producătorii importanți. Garanția pentru o anvelopă de iarnă nouă trebuie să fie de cel puțin 24 de luni, majoritatea oferind în prezent chiar 3 ani. Orice garanție mai mică nu respectă legislația.
Adaugat in: Sfaturi auto