Swipe to the left

Convergența și divergența roților – Tot ce trebuie să știi despre aceste caracteristici importante!

Autor: AUTO SOFT 22 septembrie 2020 9999 Vizualizari Niciun comentariu

Unghiul de convergență este un factor esențial când vine vorba despre buna funcționare a autovehiculului tău. În funcție de gabaritul și de caracteristicile pe care le are, o multitudine de lucruri se pot modifica în structura lui. Însă, pentru a cunoaște în detaliu cele mai importante sisteme care stau la baza ansamblului mecanic, este important să iei cunoști astfel de informații în calitate de șofer începător sau experimentat. Pentru a putea înțelege câteva noțiuni despre geometria roților, poți începe prin a vedea dacă acestea sunt divergente sau convergente!

În acest articol, vei afla tot ce trebuie să știi despre convergența și divergența roților!

Cuprins

1. Ce înseamnă unghiul de convergență și divergență a roților?

2. Cum îți dai seama dacă unghiul de convergență este necorespunzător?

#

1. Ce înseamnă unghiul de convergență și divergență a roților?

Unghiul de convergență a roților se referă la cel care se alcătuiește cu ajutorul diferenței distanței din partea anterioară și cea posterioară a două roți aflate pe aceeași osie. Acest factor se poate identifica privind vehiculul de sus, iar funcționalitatea sa este importantă în ansamblul mecanic al mașinii. El poate influența, în mod direct, reacția autoturismului la viraje, având un efect concret asupra modului în care acesta se comportă în astfel de condiții.

Unghiul poate fi pozitiv sau negativ, în funcție de poziția și așezarea roților:

  • Pozitiv – atunci când părțile anterioare ale anvelopelor se află în proximitate, fiind mai apropiate. Acest lucru poate genera diverse fenomene, precum cel al uzării din exterior către interior în ceea ce privește banda de rulare (în situația în care unghiul pozitiv este prea mare);
  • Negativ (numit și unghi de divergență) – atunci când părțile posterioare sunt mai aproape una de cealaltă, provocând o posibilă supravirare în curbe. În sens invers față de cel pozitiv, în cazul în care unghiul negativ este prea mare, gradul de uzură va evolua progresiv, dinspre interior spre exterior. În situația aceasta, se poate spune că mașina ta are roți divergente.

Dacă nivelul de convergență nu este cel optim, anvelopele se pot degrada mai rapid în timp, iar consumul de combustibil poate crește. Așadar, este recomandat să supraveghezi acest aspect în mod regulat, pentru a ține sub control orice fel de schimbare minoră care poate deteriora autoturismul.

#

2. Cum îți dai seama dacă unghiul de convergență este necorespunzător?

Un unghi de convergență necorespunzător îți poate afecta autoturismul și poate avea un efect negativ asupra funcțiilor principale ale acestuia. Totuși, dacă observi semnale specifice sau, pur și simplu, vrei să fii sigur că totul este la locul lui, acesta poate fi măsurat de către un specialist, care va compara valorile prezente cu cele existente în cartea tehnică a mașinii. Dacă acestea sunt diferite, este o dovadă clară a faptului că ceva s-a modificat și necesită o reglare a geometriei roților.

Cum să-ți dai seama dacă mecanismul a fost dereglat? Există câteva lucruri care se pot întâmpla și, mai ales, ce se pot agrava în cazul în care aceasta problemă nu este rezolvată rapid:

  • Uzura benzii de rulare pe o singură parte
  • Deteriorarea timpurie a anvelopelor
  • Dificultate în menținerea direcției
  • Viraje mai greu de controlat (pe partea care a suferit dereglări)

Nu te îngrijora, însă! Aceste aspecte pot fi rezolvate simplu și eficient, de către specialiști. Cu ajutorul acestora, măsurătorile sunt precise, diagnosticul este exact, iar rezolvarea poate fi gestionată în mod eficient și concret. Cel mai bine este să apelezi la servicii specifice, care să-ți ofere expertiza necesară și consultanță bazată pe cunoștințe și experiență. Procedeul nu este complicat și nici foarte costisitor – de aceea, ai încredere în cei la care apelezi, fiindcă aceștia vor face toate reglajele și verificările de rigoare!

În concluzie, dacă ai înțeles ce înseamnă un unghi de convergență sau divergență, dar și modul în care o funcționare deficitară a lui îți poate afecta autoturismul, este timpul să cercetezi toți acești factori! Chiar dacă nu folosești mașina în mod excesiv sau nu o expui la drumuri lungi, ori la încărcături mari, orice piesă componentă își poate modifica starea și poziția subit și fără prea multe avertismente. De aceea, nu aștepta la nesfârșit și fă toate investigațiile necesare pentru a te asigura că vehiculul tău este ca nou!

Sursă foto: shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto