Swipe to the left

Stiluri de conducere - Află informațiile esențiale despre cele mai importante moduri de conducere: preventivă și defensivă

Autor: AUTO SOFT 21 septembrie 2020 2093 Vizualizari Niciun comentariu

Un stil de conducere, alături de tacticile și tehnicile aferente acestuia, poate ține conducatorul auto departe de nenumăratele pericole ce pot apărea pe parcursul unui traseu, dar poate, în același timp, și reduce riscul de uzură a automobilului. Conduita preventivă este esențială pentru orice tip de șofer, întrucât ajută la prevenirea accidentelor rutiere, dar și la anticiparea diferitelor acțiuni greșite ale celorlalți participanți la trafic. Pe lângă acestea, te poate ajuta sa te adaptezi diferitelor condiții meteorologice sau de trafic.

Cuprins:

1. Stiluri de conducere - importanța conduitei preventive

2. Stiluri de conducere - conducerea defensivă

#

1. Stiluri de conducere - importanța conduitei preventive

Pentru a fi în siguranță la volan, este necesar să adopți o conduită preventivă, esențială, de altfel, pentru orice șofer. Ce presupune acest lucru? Afla toate aceste informații de la Auto Soft.

Un șofer trebuie să fie pregătit din punct de vedere teoretic și practic, lucru deprins în cadrul orelor de legislație rutieră, dar și prin parcurgerea acesteia în mod constant, pentru a te pune la curent cu cele mai noi modificări. Vigilența este și ea extrem de importantă, întrucât concentrarea pe timpul parcurgerii traseului este esențială, dar și asupra modului de manevrare a propriului autovehicul.

Pe lângă aceste lucruri, judecata joacă un rol foarte important, întrucât constă în procesul de luare a celor mai bune decizii într-o situație neprevăzută apărute în trafic. O astfel de alegere trebuia luată rapid și în conformitate cu prevederile legale. Chiar și îndemânarea este esențială, întrucât manevrele trebuie executate rapid, dar, cel mai important, într-un mod corect și în siguranță.

Un ultim aspect, dar unul dintre cele mai importante, este prevederea, fiind caracterizată prin capacitatea șoferului de a anticipa diferitele manevre greșite ale partenerilor de drum, dar și evitarea acestora într-un mod corect.

Este foarte important ca orice tip de șofer să poată conștientiza rapid riscurile apărute în trafic, iar acest lucru este posibil doar prin adoptarea conduitei preventive. Din păcate, mulți dintre posesorii de permis de conducere nu conștientizează importanța purtării centurii de siguranță, de exemplu, care, în peste 96% de cazuri, poate schimba radical soarta persoanelor aflate în mașină.

De asemenea, tot aici se încadrează și importanța verificării autoturismului înainte de plecarea la drum. Pentru a preveni accidente, este esențial să te asiguri că faci un control ocazional la un service auto. De exemplu, ai putea verifica geometria roților, pentru ca acestea să ruleze optim. Totodată, aici poți rezolva probleme ce pot apărea pe parcursul condusului, ce pot fi rezolvate de specialiști, cum ar fi îndreptarea jantelor, montarea sau demontarea roților, încărcarea cu freon, dar și multe altele.

În cazul unei întâmplări nefericite, nu uita să contactezi autoritățile competente. Dacă autovehiculul tău a suferit avarii, trebuie să știi că există varianta unui service mobil, care te poate ajuta chiar la locul producerii accidentului sau defecțiunii.

Pentru a ști că ești mereu în siguranță și că respecți legea, nu uita să schimbi anvelopele dacă acestea au probleme, dar și în funcție de sezon, pentru a evita fenomene ce ar putea să te pună pe tine sau pe alții în pericol.

#

2. Stiluri de conducere - conducerea defensivă

Arta de conducere a automobilului poate fi reprezentată prin intermediul celui mai important stil, și anume, cel defensiv, pe lângă cel legat de prevenție.

Stilul de conducere defensiv vine mână în mână cu conduita preventivă. Astfel, conducatorul auto își ia toate măsurile de siguranță prevăzute în trafic. Acesta este la curent cu cele mai noi prevederi din legislația rutieră, este vigilent și concentrat asupra evenimentelor apărute în trafic, anticipează din timp mișcările participanților la drum și le evita pe cele greșite într-un mod corect, alege cele mai bune soluții într-un timp rapid și manevreaza în mod corect automobilul.

Pe lângă acest lucru, este politicos în trafic, are o atitudine binevoitoare față de ceilalți participanți la trafic. Acesta caută întotdeauna să se adapteze oricărei condiții. Tocmai din acest motiv, menține o distanță sigură față de celelalte automobile și încearcă să se facă întotdeauna vizibil prin acționarea corectă a farurilor, a luminii de avarii sau triunghiurilor reflectorizante, pentru evitarea oricărui posibil accident.

Exista chiar și cursuri de conducere defensivă, destinat tuturor categoriilor de vârstă, oferind atât suport teoretic, cât și practic. Acestea sunt concepute cu scopul de a ajuta șoferii în perfecționarea propriului stil de conducere, ducând, astfel, la capacitatea de prevenire și evitarea accidentelor rutiere. Este foarte important ca orice șofer să conștientizeze existența posibilelor riscuri din trafic.

Știai care sunt cele mai întâlnite cauze ale accidentelor auto? Află care sunt acestea, pentru a încerca să le eviți:

  • conducerea în stare de ebrietate sau după consumul substanțelor psihoactive
  • oboseală
  • distragerea atenției șoferului
  • agresivitatea
  • folosirea telefonului mobil fără ajutorul unui sistem handsfree, cum ar fi căștile sau kit auto special conceput în acest sens
  • defecte apărute la vehicul și neoprirea mașinii pentru a verifica și rezolva problema cât mai curând
  • semnalizarea incorectă

Pentru evitarea accidentelor, este esențial ca aceste lucruri să nu fie făcute în timpul condusului. În cazul în care dorești să dai un telefon, de exemplu, și nu ai un sistem handsfree, poți merge până la cea mai apropiată parcare sau benzinărie pentru a rezolva acest lucru.

Având în vedere cele prezentate, stilul de conducere defensiv este foarte important și trebuie adoptat de oricare șofer, întrucât poate ajuta la scăderea numărului de accidente rutiere și, cel mai important, în acest mod, ai grijă de viața ta și a celor din jur. Noțiunile de conducere preventivă sunt foarte simple și ușor de înțeles, însă trebuie și puse în practică în mod corect. Acestea trebuie să intre în reflexul șoferului.

sursa foto: shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto